• Посилання скопійовано

ЄСВ та страховий стаж для лікарняного

Працівник, який працює на підприємстві з 01.10.2019 р., - захворів. Для розрахунку лікарняних, інформації про стаж, підприємство отримало довідку через систему ПФУ, де з'ясували, що дані згідно із записом у трудовій книжці не співпадають з даними довідки. Як розрахувати стаж для нарахування лікарняних, якщо загублено 2 роки стажу?

Страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або неї страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (ч. 1 ст. 21 Закону №1105).

Для визначення страхового стажу знадобляться відомості з Реєстру застрахованих осіб, що надаються відповідно до Положення №10-1: форма №ОК-5, форма №ОК-7, дані про трудовий та страховий стаж (додаток 9). 

Страховий стаж з 01.01.2011 р. визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (ч. 2 ст. 21 Закону № 1105). 

Необхідно зауважити, що для страхових випадків, які настали з 11.10.2017 р., до страхового стажу прирівнюються періоди, починаючи з 1 січня 2016 р., протягом яких особа не підлягала страхуванню за Законом № 1105, але нею або роботодавцем за неї сплачено ЄСВ (наприклад, робота за цивільно-правовим договором). 

До страхового стажу зараховується повний місяць — зa умови, що за цей місяць сплачений ЄСВ, а відомості про застраховану особу внесені до Держреєстру.

Якщо сума сплачених зa відповідний місяць страхових внeсків менше мінімального страхового внеску, цeй період зараховується дo страхового стажу для лікарняних пpопорційно сумі сплаченого ЄСВ (згідно з ч. З cт. 21 Закону № 1105).  

Отже, час, протягом якого працівник не працював та не сплачував сам або за нього не сплачували ЄСВ, не включається до страхового стажу та не відображається у довідках №ОК-5, №ОК-7 та додатку 9.

Зазначимо, до довідки №ОК-7 не входить період з 01.01.2004 р. по 01.07.2013 р. перебування працівника у відпустці по вагітності та пологах, оскільки страхові внески в цей період не сплачувалися, хоча така відпустка повинна зараховуватися до стажу відповідно до Закону №1105. До страхового стажу також зараховується період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також отримання виплат по безробіттю та пенсії по інвалідності.

Крім того, нерідко у програмі ПДФ бувають збої (розбіжності), тому не завжди вдається отримати необхідні дані про стаж і він не завжди буде таким, який потрібно для оплати лікарняного листа, оскільки довідка включає періоди за які сплачено страхові внески. Але ж є періоди (розглянули вище), які повинні включатися в цю довідку, але не включені, бо за них не сплачувались страхові внески. А можливо було допущено помилку в даті (році) прийняття працівника за попереднім місцем роботи в трудовій книжці, тому працівнику буде не зайвим з’ясувати цей момент та якнайшвидше звернутися до колиш-нього роботодавця.

Трудова книжка або довідка з попереднього місця роботи, на жаль, стовідсоткової гарантії правильності визначення страхового стажу не дає. Додаток 9 отримується роботодавцем самостійно. Довідки №ОК-5 чи №ОК-7 можуть надавати і працівники, якщо роботодавець не може отримати правильні дані про страховий стаж самостійно. Для цього варто відправити працівника до ПФУ за місцем проживання за довідкою про наявність в нього страхового стажу (але не відомо чи вдасться працівнику потратипи до ПФУ у період карантину) при собі мати паспорт та ідентифікаційний код платника податків, та трудову книжку для звірки. 

Тому, для переконливості, новому роботодавцеві можна ще раз звернутися через систему до ПФУ та отримати повторно довідку про страховий стаж працівника. Або зробити як радить ГУ ПФУ у Сумській області у разі виявлення некоректних відомостей про застраховану особу.

Якщо розбіжність у 2 роки підтвердяться (працівник доведе, що працював) і при цьому, якщо загальний страховий стаж застрахованої особи становитите 8 повних років і більше, то до колонки 21 заяви-розрахунку вноситься запис «96». В інакшому випадку - розрахунок слід провести за отриманою довідкою з реєстру, щоб не виникло нецільового викори-стання коштів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.202412
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241731
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024317
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437