• Посилання скопійовано

Заміна допомоги по тимчасовому безробіттю працівнику–пенсіонеру матеріальною допомогою

Як провести заміну допомоги по тимчасовому безробіттю працівнику–пенсіонеру матеріальною допомогою? Як правильно документально оформити дану операцію та оподаткувати її (можливо необхідно подати уточнюючий Звіт з ЄСВ та форму №1ДФ)?

У п. 3 Порядку №306 зазначено, що допомога по частковому безробіттю на період карантину надається центром зайнятості застрахованим особам, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію), у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності за зверненням роботодавця для її виплати працівникам, з якими не припинено трудові відносини. Тобто така допомога не надається працюючим пенсіонерам.

У ситуації, що розглядається, замінити допомогу по тимчасовому безробіттю працівнику–пенсіонеру можна нецільовою матеріальною допомогою. 

Підпункт 170.7.1 ПКУ поділяє благодійну допомогу на цільову та нецільову. Зокрема, нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення будь-яких умов або напрямів.

Нецільова допомога надається на підставі заяви від працівника, де буде зазначено, на якій підставі, яку допомогу просить надати працівник. На підставі заяви керівник видає наказ про призначення нецільової матеріальної допомоги з зазначенням її розміру.

Оподаткування наданої роботодавцем нецільової матеріальної допомоги окремим працівникам за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер (наприклад, за сімейними обставинами), регулюється пп. 170.7.3 ПКУ. Сума нецільової матеріальної допомоги не оподатковується ПДФО, якщо вона: 

  • надана резидентами — юридичними або фізичними особами;
  • її розмір сукупно за рік не перевищує граничну величину доходу, що не оподатковується ПДФО станом на 1 січня звітного року (визначається згідно з пп. 169.4.1 ПКУ), в 2020 р. – 2940, 00 грн. 

Якщо сума допомоги – більша від зазначеної величини, то із суми перевищення потрібно сплатити ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ за ставкою 1,5%. 

Сума нецільової благодійної допомоги в розмірі, що не перевищує встановлений граничний розмір, відображається у формі №1ДФ під ознакою доходу «169». Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і відображається у формі №1ДФ за ознакою доходу «127».

Матеріальна допомога разового характеру, що надається роботодавцем окремим працівникам   у   зв'язку   із   сімейними обставинами відповідно до п. 3.31 Інструкції № 5, не відноситься до фонду оплати праці. 

Крім того, п. 14 розділу I Переліку № 1170 також передбачено,  що на суму такої грошової допомоги ЄСВ не нараховується.

Оскільки сума такої допомоги не відноситься до фонду оплати праці, то вона й не є базою для нарахування ЄСВ. Оскільки нецільова благодійна допомога не є базою для нарахування ЄСВ, то вона не відображається у щомісячному Звіті з ЄСВ

Для виправлення раніше поданої форми №1ДФ, де була зазначена сума допомоги по частковому безробіттю потрібно подати уточнюючий розрахунок відповідно до Порядку №4, поскільки сплив строк подання такої звітності. 

Для виправлення допущеної помилки слід керуватися п. 4.4 Порядку №4, відповідно до якого у розділі І форми №1ДФ для вилучення помилкового рядка іншим потрібно спочатку вилучити помилкову інформацію (повторити графи помилкового рядка і в графі 9 зазначити «1»), а потім ввести правильну інформацію (заповнити правильно всі графи рядка, а в графі 9 указати «0»). Тобто потрібно заповнити 2 рядки, один із яких вилучає попередньо внесену інформацію, а другий — уносить правильну інформацію.

Тобто, якщо сума допомоги виплачена працівнику-пенсіонеру буде в межах граничної величини (2940,00 грн), то виправлення буде таке:

  • 1-й рядок: у графах 3а та 3 - зазначається сума допомоги по частковому безробіттю виплачена працівнику-пенсіонеру; у графі 5 – ознака доходу «128»; у графі 9 – ознака «1» (вилучення);
  • 2-й рядок: у графах 3а та 3 - зазначається сума нецільової матеріальної допомоги виплачена працівнику-пенсіонеру; у графі 5 – ознака доходу «169» (на суму в межах граничної величини доходу в сумі 2940,00 грн.); у графі 9 – ознака «0» (введення).

Якщо ж сума допомоги виплачена працівнику-пенсіонеру виявиться більшою за граничну величину (2940,00 грн), то на суму різниці потрібно ввести ще один рядок та заповнити розділ ІІ форми №1ДФ в частині військового збору:

3-й рядок: у графах 3а та 3 - зазначається сума нецільової матеріальної допомоги виплачена працівнику-пенсіонеру, що перевищує граничний розмір; у графах 4а та 4 – зазначається сума нарахованої та перерахованої суми ПДФО утриманої із суми перевищення; у графі 5 – ознака доходу «127» (на суму перевищення граничної величини доходу); у графі 9 – ознака «0» (введення).

В розділі ІІ форми №1ДФ сума утриманого військового збору із суми перевищення вказується у рядку «Військовий збір» правильна інформація: у графах «Загальна сума нарахованого доходу (грн, коп.)» та «Загальна сума виплаченого доходу (грн, коп.)» вказується загальна сума нарахованого та виплаченого доходу, з якого утримано військовий збір; у графах «Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.) нарахованого» та «Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.) перерахованого» вказується загальна сума військового збору: утриманого та фактично перерахованого до бюджету. 

При цьому рядок «Військовий збір виключення****» не заповнюється, тому що із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності військовий збір не утримувався. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241661
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202437
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024305
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241271