• Посилання скопійовано

Як виправити помилки в таблиці 1 Звіту з ЄСВ?

Допущено помилку в реквізитах, в частині розрахункового рахунку організації, таблиці 1 «Нарахування єдиного внеску» Звіту з ЄСВ за минулі періоди. Як виправити помилку та який передбачено штраф за допущену помилку?

Cтрахувальники, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), у частині подання Звіту з ЄСВ за таких осіб, зобов’язані формувати та подавати його протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду (п. 1 розд. ІІІ Порядку № 435).

Звітним періодом є календарний місяць. Звіт з ЄСВ подається за формою згідно з додатком 4 до Порядку № 435. Звітність формується та подається незалежно від того, чи нараховувався дохід найманим працівникам (застрахованим особам). 

Виправлення страхувальником помилок у Звіті з ЄСВ передбачено розділом V Порядку №435.

Згідно з п. 2 розділу V Порядку №435, у разі виявлення страхувальником у Звіті після закінчення звітного періоду помилки в реквізитах (крім сум), що стосується страхувальника або застрахованої особи, подаються скасовуючі документи, тобто страхувальник повинен сформувати та подати звіт за попередній період, який містить: перелік таблиць звіту, відповідну таблицю із зазначенням типу форми «скасовуюча» з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб та відповідну таблицю із зазначенням типу форми «початкова» із зазначеними правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб, при цьому таблиця 6 додатка 4 до Порядку №435 повинна містити дані за кожною застрахованою особою окремо.

Окрім того, Звіт з ЄСВ, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблиць 1 - 4 додатка 4 до цього Порядку. При цьому внесення змін до сум нарахованої заробітної плати або доходу та у зв’язку з цим до нарахованих сум ЄСВ за звітний місяць при формуванні і поданні скасовуючих документів не допускається.

Таким чином, виправлення помилок у таблиці 1 додатка 4 Звіту з ЄСВ щодо сум нарахованого ЄСВ можливе лише у разі їх виявлення до закінчення терміну подання такого Звіту. І це мають бути помилки саме щодо сум ЄСВ та доходу, на який цей ЄСВ нараховано. А ось у разі виявлення помилки у Звіті з ЄСВ до закінчення граничного строку подання діє інше правило: слід повторно сформувати Звіт у повному обсязі (п. 1 р. V Порядку №435).

Крім того, Порядком №435 не передбачено виправлення  багатьох помилок в таблиці 1 Звіту з ЄСВ, які можуть бути допущені при її складанні. Також не передбачено можливість подання самої таблиці 1 з виправленнями, бо вона не містить статусу «скасовуюча» або «додаткова». 

Таким чином, Звіт з ЄСВ, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблицю 1 додатка 4 до Звіту з ЄСВ. 

Підсумовуючи вищезазначене, зробимо висновок, що оскільки помилка допущена в минулому періоді, в частині розрахункового рахунку, та яку Порядком №435 не передбачено як помилку, оскільки не вбачає в собі помилку щодо сум нарахованого ЄСВ, тому і штрафи передбачені Законом про ЄСВ не застосовуватимуться.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.202412
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241731
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024314
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437