• Посилання скопійовано

Зростання прожиткового мінімуму з 2020 року: які наслідки для бізнесу?

З 1 січня 2020 року зросте прожитковий мінімум. Які наслідки для бізнесу це матиме?

Мінімальний розмір посадового окладу

Мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

З 1 січня 2020 року мінімальний розмір посадового окладу становитиме 2102 грн. Тож роботодавцям потрібно уважно продивитись власні штатні розклади і в разі потреби внести до них зміни.

 

Індексація заробітної плати

Індексації підлягає зарплата в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (п. 4 Порядку №1078). Зазначимо, у грудні 2019 року він становив вже 2102,00 грн.

Отже, з 01.12.2019 р. по 30.06.2020 р. індексації підлягає зарплата працівників у розмірі 2102 грн.

 

Аліменти

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 СКУ).

Отже, розмір аліментів з 01.12.2019 р. по 30.06.2020 р. становитиме:

  • для дітей до 6 років — не менш 889,50 грн (1779 грн x 50%);
  • для дітей від 6 до 18 років — не менш 1109 грн (2218 грн x 50%).

Що робити роботодавцю, якщо зазначений у заяві від працівника або у виконавчому листі розмір аліментів є меншим?

Роботодавець змінити призначену суму аліментів не має права і утримує їх відповідно до зазначеного в виконавчому листі розмірі. Тому зацікавлена особа має право звернутися до суду про перегляд розміру аліментів. При цьому якщо розмір аліментів, визначений судом, у твердій грошовій сумі є меншим від означеного мінімального розміру аліментів, дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

 

Судовий збір

Ставки судового збору прив'язані до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року. Всі розміри судового збору встановлено ст. 4 Закону про судовий збір.

Зі ставками судового збору на 2019 рік ви можете ознайомитись тут. Відповідно, зі зміною розміру прожиткового мінімуму у 2020 році зміняться й ставки судового збору.

 

Збір за адмінпослуги

З переліком ставок збору за деякі адміністративні послуги на 2019 рік ви можете ознайомитись тут.

Як бачимо, розмір збору за державну реєстрацію юридичних осіб та ФОП прив'язаний до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року. Відповідно, зі зміною розміру прожиткового мінімуму у 2020 році зміняться й ставки адміністративного збору.

Такий самий зв'язок між розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня і розміром адміністративного збору за проведення реєстраційних дій та за надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Розмір ставок такого адміністративного збору у 2019 році див. тут.

Аналогічно зміниться у 2020 році і розмір адміністративного збору за надання відомостей з Державного земельного кадастру. Розмір такого збору у 2019 році див. тут.

Докладніше, на що ще вплине розмір прожиткового мінімуму з 1 січня 2020 року, дивіться в нашій статті.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202427
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246492
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241911
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202443
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024336