• Посилання скопійовано

ФОП-пенсіонер помилково визначив зобов’язання з ЄСВ у Звіті: позиція ДФС та судів

ФОП (платник ІІ групи ЄП) є військовим пенсіонером. У лютому було помилково здано Звіт з ЄСВ. Чи є механізм анулювання податкового зобов'язання з ЄСВ? Чи доведеться сплачувати ЄСВ разом із штрафами?

Підприємці, які звільняються від сплати внеску, не зобов’язані його платити і не зобов’язані подавати Звіт з ЄСВ. Водночас, пільговики можуть за бажанням бути платниками єдиного внеску і самостійно визначити для себе базу нарахування єдиного внеску – не більше максимальної та сплачувати внесок у розмірі не меншому за розмір мінімального страхового внеску. Такі платники подають Звіт з ЄСВ за себе за строком 10 лютого і несуть як і інші страхувальники відповідальність за правильність та достовірність заповнення Звіту.

Отже, суми самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізособами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню.

У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного у поданому звіті зобов’язання, такі особи несуть відповідальність як і інші страхувальники. Тож підприємець - пільговик, який подав Звіт з ЄСВ з визначеними зобов’язаннями із внеску, зобов’язаний сплатити визначені ним у Звіті суми внеску разом із 20% штрафу і 0,1% пені за кожний день прострочення платежу. Також за несвоєчасну сплату внеску застосовується адміністративний штраф. 

Про це ми зазначали тут та тут. Таке ж роз’яснення міститься у підкатегорії 301.09  «ЗІР» («Чи застосовується відповідальність до ФОП – пенсіонера за віком або особи з інвалідністю, яка помилково у додатку 5 до звіту щодо сум нарахованого ЄВ визначила зобов’язання та бажає скасувати подану звітність?»).

Логіка податківців така – оскільки законодавство дозволяє ФОПам-пенсіонерам за бажанням самостійно визначати собі ЄСВ до сплати, то таке бажання в подальшому не може бути анульовано, адже його виявив сам ФОП.

Втім, вважаємо, що ФОП може скористатися порадами податківців із виправлення помилки у Звіті з ЄСВ, адже цілком можна говорити саме про помилку, коли законодавство з ЄСВ дозволяє не подавати Звіт, а ФОП-пенсіонер забув й подав. Детально про виправлення помилки ми писали тут>> 

Судова практика лише формується, втім в основному вона на стороні платника – застрахованої особи.

Так, Шостий апеляційний адмінсуд у Постанові від 21.05.2019 р. у справі № 580/166/19 розглядав таку справу: ФОПом-пенсіонером самостійно було подано Звіт з ЄСВ, а будь-яких змін та уточнення до даного звіту пенсіонер не подавав, а тому податківці вимагали від ФОП, аби той сплатив визначену ним суму ЄСВ та суму штрафів й пені.

Своєю чергою, суд з цього приводу зазначив:

  • По-перше, ФОП-пенсіонери можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування шляхом укладання відповідного договору на добровільне страхування;
  • По-друге, оскільки виправлення помилки у Звіті з ЄСВ, ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування після закінчення звітного періоду, не передбачається діючим законодавством, то у такого ФОП-пенсіонера не було можливості самостійно виправити таку помилку.

Тож суд став на сторону ФОП-пенсіонера та погодився, що вимога податківців про сплату боргу (недоїмки) є протиправною.

Погоджуємося із аргументами та висновками апеляційного суду на всі 100%. Поки що це єдине рішення другої інстанції.

А ось Черкаський окружний адмінсуд в Рішенні від 05.04.2019 р. у справі № 580/327/19 зазначив, що оскільки ФОП-пенсіонер хоча й звільнений від сплати ЄСВ, проте подавши Звіт з ЄСВ фактично надав добровільну згоду на участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а тому податківцями правомірно нараховано суму ЄСВ.

Херсонський окружний адмінсуд у Рішенні від 02.11.2018 р. по справі №2140/1942/181 прийшов до висновку, що підставою для нарахування та сплати ЄСВ на добровільних засадах є укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

При цьому, подання особою "звіту про суму нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску" не свідчить про добровільну участь особи у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Чернігівський окружний  адмінсуд у Рішенні від 16.10.2018 р. у справі № 2540/2936/18 також став на сторону платника, адже такий ФОП не подавав заяви про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування та відповідно договір про добровільну участь не укладався.

А в даному випадку Закон про ЄСВ має вищу юридичну силу ніж Порядок №435, а тому застосуванню підлягає саме Закон про ЄСВ. А за цим Законом має бути укладено договір про добровільне страхування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202435
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241181
  • Компенсація при звільненні мобілізованому працівнику
    В лютому 2024 року звільняється працівник, який був мобілізований в березні 2022 року. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    15.02.20241 4384
  • ФОП був на ЄП, потім на загальній системі, потім знову на ЄП: як заповнити ЄСВ-додатки в деклараціях?
    ФОП з 01.01.2023 по 31.07.2023 р. перебував на ЄП 2%, потім з 01.08.2023 по 30.09.2023 р. на загальній системі, з 01.10.2023 по 31.12.2023 р. знову на ЄП 5%. Усі 12 місяців 2023 року ФОП сплачував ЄСВ в сумі 1474,00 грн і хоче задекларувати цю сплати для зарахування страхового стажу. Як заповнити ЄСВ-додатки у декларації з ЄП та декларації про доходи?
    26.01.202494
  • Добровільна сплата ЄСВ ФОПом: декларація та штрафи
    Якщо ФОП, який зареєстрований 25.05.2023 р., сплатить ЄСВ за період червень - грудень 2023 р. (10318,00 грн) в січні 2024 р. та відобразить нарахування: жовтень 2023 р. – 2948,00 грн, листопад 2023 р. – 2948,00 грн, грудень 2023 р. – 4422,00 грн, то до страхового стажу буде зараховано 3 місяці? Чи для зарахування до стажу семи місяців краще відобразити в звітності нарахування в розрізі кожного місяця в сумі 1474,00 грн? Чи буде штраф за несвоєчасну сплату, в якому розмірі?
    22.01.20241 8013