• Посилання скопійовано

Звіт з ЄСВ за 2018 рік для підприємців: як складати?

Як складається Звіт з ЄСВ за 2018 рік для підприємців?

Із складанням цього звіту не обійшлося без проблем. Почати слід з того, що сама форма цього звіту, а саме таблиця 1 додатка 5 до Порядку №435, недосконала, про що ми писали тут. Потім ще податківці додали сумнівів, надаючи суперечливі роз'яснення.

Втім, наразі нібито і ДФСУ, і ПФУ дійшли до порозуміння і видали власні роз'яснення щодо заповнення цього звіту. Ми про це писали тут і тут.

Зараз же нагадаємо загальні правила і моменти, на які слід звернути увагу.

Форму звітності з ЄСВ для ФОП та порядок її формування та подання затверджено наказом Мінфіну №435, а саме додатком 5 до Порядку складання такої звітності (далі — Порядок №435).

Зверніть увагу! З 1 серпня 2018 року Звіт з ЄСВ (додаток 5) було викладено в новій редакції наказом Мінфіну від 15.05.2018 р. №511. Форма звіту з ЄСВ для ФОП суттєво змінилася, і за 2018 рік звітувати потрібно буде саме за нею.

Цей звіт подають усі підприємці, які весь звітний рік або його частину були зареєстровані як ФОП. Це стосується і тих, хто зареєстрований протягом періоду менше місяця у звітному році (наприклад, ФОП, що зареєстровані в грудні 2018 р., теж мають звітувати за цією формою за 2018 рік). Але, відповідно до п. 3 розділу ІІІ Порядку №435, ФОП як на загальній, так і на спрощеній системі, та члени фермерського господарства звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони:

— отримують пенсію за віком;

— або є особами з інвалідністю;

— або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Звіт зазначеними особами не подається.

Звіт подається до фіскального органу за місцем взяття на облік як платника ЄСВ. Якщо підприємець протягом звітного року змінює місце проживання, що пов'язано зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, то Звіт за цей рік (з першого до останнього календарного числа звітного року) подається в ДПІ за новим місцем проживання.

Звіт підприємці подають один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним. Якщо останній день строку надання Звіту припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день.

Зверніть увагу! Це правило спрацює у 2019 році, адже 10.02.2019 р. припадає на неділю, і тому останнім днем подання звіту за 2018 рік буде 11 лютого 2019 р.

Звіт подається особисто самим ФОП або іншою особою, спеціально уповноваженою підприємцем на ці дії. Таке уповноваження оформлюється нотаріальною довіреністю, у якій повинно бути зазначено про повноваження з подання звітності до фіскальних органів.

Відповідно до п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВза неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою цього Звіту органом ДФС накладається штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою.

Ті самі дії, вчинені ФОП, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 грн) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом про ЄСВ.

Згідно з частиною першою ст. 165 КУпАП неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ тягнуть за собою накладення штрафу на фізичну особу — підприємця від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн — 680 грн).

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано такому адміністративному стягненню, тягнуть за собою накладення штрафу на фізичну особу — підприємця від сорока до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн — 850 грн).

Правила складання цього звіту ми докладно розглядали тут.

Але слід звернути увагу на кілька нюансів.

1. У колонці 2 таблиці 1 обов'язково вказується код категорії застрахованої особи:

5 — якщо працювали на загальній системі оподаткування;

6 — якщо працювали на спрощеній системі оподаткування.

2. У колонці 3 вказується:

— платниками на загальній системі:

сума чистого доходу, заявлена в податковій декларації, поділена на кількість місяців, протягом яких платник перебував на обліку як платник єдиного внеску;

— платниками на спрощеній системі:

самостійно визначена сума доходу.

3. У графу 4 вноситься сума від мінімальної до максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

І ще одне. На відміну від попередніх років, з 01.01.2018 р. підприємці на загальній системі оподаткування сплачують ЄСВ частками — такими собі авансовими платежами щоквартально. При цьому база нарахування ЄСВ визначається ними на підставі даних про чистий дохід (додатної різниці між доходами та витратами) Книги обліку. Але за місяці, у яких чистого доходу не було, однаково треба було сплатити ЄСВ у розмірі не нижче мінімального страхового внеску (база нарахування визначалась ФОП самостійно, в діапазоні від 1 до 15 мінімальних зарплат).

Проте алгоритм заповнення графи 4 таблиці 1 річного Звіту з ЄСВ (визначення місячної суми бази нарахування ЄСВ) дещо інший. Як ви побачите з роз'яснень і прикладів, запропонованих ДФС, вони вимагають «розтягувати» загальну суму чистого річного доходу на період, у якому підприємець був зареєстрований як платник ЄСВ. А отже, суми помісячного доходу стануть рівними, але будуть відрізнятися від фактичних сум доходів, отриманих протягом року в певних місяцях — на які орієнтувались підприємці при сплаті авансових платежів з ЄСВ.

І в багатьох ФОП на загальній системі виникло питання: що робити з цією різницею? Як розраховуватись із бюджетом з ЄСВ і чи не буде штрафів у разі недоплати авансових внесків?

Податківці відповіли, що фізособи-«загальники» за підсумками звітування з ЄСВ за 2018 рік мають провести остаточний розрахунок з ЄСВ з урахуванням вже сплачених сум протягом року до 10 лютого 2019 року включно. Тобто виходить, що жодних штрафів не буде, якщо сплатити різницю між авансовими платежами та сумою ЄСВ, визначеною у Звіті, у зазначені строки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202435
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241181
  • Компенсація при звільненні мобілізованому працівнику
    В лютому 2024 року звільняється працівник, який був мобілізований в березні 2022 року. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    15.02.20241 4384
  • ФОП був на ЄП, потім на загальній системі, потім знову на ЄП: як заповнити ЄСВ-додатки в деклараціях?
    ФОП з 01.01.2023 по 31.07.2023 р. перебував на ЄП 2%, потім з 01.08.2023 по 30.09.2023 р. на загальній системі, з 01.10.2023 по 31.12.2023 р. знову на ЄП 5%. Усі 12 місяців 2023 року ФОП сплачував ЄСВ в сумі 1474,00 грн і хоче задекларувати цю сплати для зарахування страхового стажу. Як заповнити ЄСВ-додатки у декларації з ЄП та декларації про доходи?
    26.01.202494
  • Добровільна сплата ЄСВ ФОПом: декларація та штрафи
    Якщо ФОП, який зареєстрований 25.05.2023 р., сплатить ЄСВ за період червень - грудень 2023 р. (10318,00 грн) в січні 2024 р. та відобразить нарахування: жовтень 2023 р. – 2948,00 грн, листопад 2023 р. – 2948,00 грн, грудень 2023 р. – 4422,00 грн, то до страхового стажу буде зараховано 3 місяці? Чи для зарахування до стажу семи місяців краще відобразити в звітності нарахування в розрізі кожного місяця в сумі 1474,00 грн? Чи буде штраф за несвоєчасну сплату, в якому розмірі?
    22.01.20241 8013