• Посилання скопійовано

Пенсійний збір при набутті права власності на легковий автомобіль

При першій держреєстрації легкового автомобіля в сервісному центрі МВС вимагають сплати збір на обов'язкове держпенсійне страхування на підставі Закону №400. Враховуючи норму ст. 4.2 Розділ I та виключення Розділу VII ПКУ, чи потрібно в 2021 році сплачувати вказаний збір? Яка процедура повернення перерахованих коштів?

Згідно з п. 7 ст. 1 Закону  від 26.06.1997 № 400/97-ВР, при набутті права власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Об’єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість. Диференційовані ставки збору встановлені залежно від вартості об’єкта (п. 8 ст. 4 Закону №400) в таких розмірах:

  • 3% – якщо вартість легкового автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного ро-ку (у 2021 році із суми до 374 550 грн);
  • 4% – якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2021 році із суми більше 374550 грн до 658 300 грн);
  • 5% – якщо вартість легкового автомобіля перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного ро-ку (у 2021 році із суми понад 658 300 грн).

Збір сплачується з вартості автомобіля без урахування ПДВ, якщо суму такого податку зазначено в документі, який підтверджує ціну транспортного засобу.

Сплата проводиться на бюджетні рахунки відкриті в головних управліннях Казначейства за кодом класифікації доходів бюджету 24140300 «Збір під час набуття права власності на легкові автомобілі», з урахуванням сервісних центрів, де відбулась реєстрація транспорт-ного засобу.

Проконсультуватися щодо процедури отримання послуг із реєстрації та перереєстрації транспортного засобу можна за телефоном (044) 290-19-88, або на офіційній сторінці Facebook Головного сервісного центру МВС.

Також згідно з пп. 1.3 ПКУ зазначено, що ПКУ не регулює питання погашення податкових зобов'язань або стягнення податкового боргу з осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, з банків, на які поширюються норми Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", проведення комплексних перевірок з метою виявлення фінансових рахунків та погашення зобов'язань зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (крім особливостей функціонування єдиного рахунку, подання звітності щодо суми нарахованого єдиного внеску), зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

Крім того, Розділ VII "Збір за першу реєстрацію транспортного засобу" виключено на підставі Закону №71-VIII від 28.12.2014 р.

А відповідно пп. 4.2 ПКУ загальнодержавні, місцеві податки та збори, справляння яких не передбачено ПКУ, сплаті не підлягають. Це означає, що порядок нарахування, встановлення розміру пенсіного збору та випадки звільнення від сплати пенсійного збору покладено на Закон № 400.

Таким чином, як зазначено вище, при купівлі автомобіля підприємство повинне сплатити пенсійний збір при першій державній реєстрації автомобіля в Україні у відповідному розмірі.

Звільняються від сплати пенсійного збору тільки особи, які отримали автомобіль у спадок, а також інваліди, які отримали автомобіль за спеціальною державною програмою забезпечення інвалідів автомобілями.

Якщо підприємство придбало автомобіль саме з метою забезпечити ним особу з інвалідністю, то сплачений пенсійний збір, хоча згідно з законодавством він звільнений від сплати збору, вважатиметься помилково перерахованими, та підлягатиме поверненню.

Для повернення коштів необхідно звертатися спочатку до Пенсійного фонду України, який готує спеціальне подання, на підставі якого органи Державної казначейської служби України повертають платнику помилково сплачені кошти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Пенсії»