• Посилання скопійовано

Лікарняний під час щорічної відпустки

Працівник пішов у щорічну відпустку і під час відпустки захворів на COVID-19. На сьогодні має основний та подовжений е-лікарняний. Чи потрібно перерахувати йому відпускні? Після закінчення лікарняного потрібно подовжити відпустку на той строк, що він хворів, наприклад: відпустка з 19.09.22 до 02.10.2022, лікарняний з 26.09.22 до 30.09.2022, та з 01.10.2022 до 05.10.2022?

Чи потрібно перерахувати працівнику відпускні через лікарняний?

В даній ситуації, бухгалтеру слід оплатити е-лікарняний (перші п’ять днів за рахунок роботодавця, а починаючи з шостого дня – за рахунок ФСС, подавши заяву-розрахунок та звітний довідковий об’єднаний звіт з Додатками 1 та 5) та відсторнувати суму відпускних за ті календарні дні, які припали дні тимчасової непрацездатності, таким чином повернувши працівнику ці дні відпустки як невикористані.

При цьому, оскільки працівник отримав суму відпускних повністю, то, щоб їх не повертати, працівнику потрібно провести виплату лікарняних за мінусом суми відпускних за 7 к.д., віднімати суму відпускних потрібно із розрахованої суми лікарняних за рахунок роботодавця, які не фінансуються ФСС ТВП. Але це не є зарахуванням! Оскільки в бухобліку буде відображено сторнування відпускних та нарахування за листком непрацездатності, а по Додатку 1 об’єднаної звітності буде відображено у місяці хвороби і сторнування відпускних (певної суми відпускних за 7 к.д. з нарахованим за ці дні суми ЄСВ) та нарахування лікарняного, який відображатиметься за кодом «29» і сумою нарахованого ЄСВ на всю суму лікарняного.

 

Після закінчення лікарняного потрібно подовжити відпустку на той строк, що він хворів, наприклад: відпустка з 19.09.22 до 02.10.2022, лікарняний з 26.09.22 до 30.09.2022, та з 01.10.2022 до 05.10.2022?

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 80 КЗпП та п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки, у випадку, якщо працівник захворів під час щорічної відпустки, то вона продовжується (тобто надається після закінчення хвороби працівника) або її невикористана частина переноситься на інший період.

Тому, якщо працівник після лікарняного приступив до роботи і не хоче продовжувати відпустку після хвороби, це його право. В такому випадку  невикористана частина відпустки повинна бути перенесена на інший період. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»