• Посилання скопійовано

Зарплата на власну картку

ТОВ до певного періоду видавало зарплату працівникам готівкою через касу. Деякі працівник виявили бажання отримувати зарплату на картку. Зарплатний проект не відкривали. Чи можна виплачувати зарплату з поточного рахунку на власні картки працівників із вказанням в призначенні платежу - зарплата за такий-то період? Чи потрібно вести відомість виплати зарплати працівникам на картки?

Трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ч. 1 ст. 21 КЗпП).

Частиною 5 ст. 24 Закону про оплату праці передбачено, що за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за кошти роботодавця. Тим паче, що з 1 січня 2021 працівник, а не роботодавець вирішує на який рахунок і в якому банку він хоче обслуговуватися та отримувати зарплату. Про це ми писали тут.

Таким чином, роботодавець може перераховувати заробітну плату працівника на вказані в заяві (на ім’я директора) банківські реквізити і роботодавець не може обмежувати його вибір. Також, при здійсненні перерахування зарплати працівнику на його особисту картку, банківську комісію за зарахування коштів працівнику на рахунок роботодавець сплачує власним коштом, як того вимагає ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці. При цьому у платіжці обов’язково має зазначатися у призначенні платежу, що це зарплата за [такий-то] місяць.

Додатково вести відомість виплати зарплати працівникам на картки не потрібно. Достатньо платіжних доручень на перерахування зарплати працівникам підприємства та на сплату податків, зборів та інших обов’язкових платежів, пов’язаних з виплаченою зарплатою, а також банківської виписки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»