• Посилання скопійовано

Заява без збереження зарплати на час воєнного стану без кінцевої дати

Чи може працівник написати заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати на період воєнного стану, не вказуючи дату її закінчення (просто до закінчення воєнного стану)?

Частиною 3 ст. 12 Закону №2136 передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

Тобто, роботодавець має право, незалежно від місця розташування підприємства та місця  перебування працівника (на території бойових дій чи поза нею)  надавати працівнику відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану (за його заявою та виключно за його бажанням) без обмеження строку.

Нагадаємо, що воєнний стан продовжено до 21 листопада 2022 року. Про це ми писали тут.

То ж відпустка без збереження заробітної плати надається працівнику виключно за його бажанням та на підставі заяви, яка пишеться на керівника підприємства та може бути такого змісту, наприклад:

  1. «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку із воєнним станом тривалістю 50 календарних дні, з 25 серпня 2022 р»;
  2. або на весь період на який продовжено воєнний стан: «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку із воєнним станом тривалістю 90 календарних дні, з 23 серпня 2022 р»;
  3. або одну на весь період воєнного стану: «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану з 1 червня 2022 року по день його припинення або скасування».

Як бачимо, кінцева дата відпустки не зазначається, проте зазначається тривалість (кількість календарних днів) такої відпустки. Та вже на підставі цієї заяви роботодавець видає відповідний наказ, в якому потрібно зазначити період надання відпустки без збереження зарплати – з такої-то по таку-то дату.

Звертаємо увагу, що при оформленні наказу роботодавець повинен обов’язково керуватися, окрім  ч. 3 ст. 12 Закону №2136, законами про продовження воєнного стану. Тобто, заява у працівника може бути одна, а от наказ - ні, оскільки не відомий остаточний термін закінчення воєнного стану. Переглянути зразок наказу можна тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»