• Посилання скопійовано

Нарахування відпускних працівнику особі з інвалідністю, якщо не відпрацьовано повний місяць

Як обрахувати відпускні працівникові, прийнятому на роботу 22.07.2022 р.? Відпустка почнеться з 15.08.2022 р. (має право за інвалідністю)

Відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки, особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи - 26 календарних днів.

Згідно з п. 2 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки, щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються особам з інвалідністю.

В зазначеній ситуації, відпускні особі з інвалідністю нараховуються в загальному порядку, встановленому Порядком № 100.

Зважаючи на те, що працівника прийнято на роботу 22.07.2022 р., а у відпустку він йде з 15.08.2022, зрозуміло, що немає повністю відпрацьованого місяця, тобто відсутній розрахунковий період. Тому, для проведення розрахунку потрібно керуватися абз. 3-5 п. 4 Порядку №100.

Тож, розрахунок  середньої  заробітної  плати  обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати. Її  нарахування  здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати (якщо оклад менше МЗП) на кількість місяців розрахункового періоду. Далі для визначення середньоденної зарплати потрібно середню зарплату поділити на кількість календарних днів за мінусом святкових та неробочих, а отриманий результат помножити на кількість днів відпустки. Отримана сума при розрахунку і буде сумою відпускних.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»