• Посилання скопійовано

Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до 6 років

Чи можна надати працівниці відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку після закінчення строку відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку? Які документи будуть підставою для надання такої відпустки (наприклад ,заява працівниці тощо)?

Відповідно до ч. 6 ст. 179 КЗпП  та п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, одному з батьків дитини в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Таким чином, якщо дитина працівниці потребує догляду після завершення відпустки для догляду за дитиною до 3 років, то відпустка без збереження заробітної плати оформляється на підставі довідки за формою  № 080-1/о, затвердженої наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430 та заяви працівниці. 

Строк дії довідки встановлюється індивідуально з урахуванням захворювання, його перебігу, ефективності протирецидивних та реабілітаційних заходів і становить не менше 6 місяців (п. 17 Наказу № 430).

На підставі вищезазначених документів роботодавець видає наказ про надання відпустки для догляду за дитиною до 6 років на строк, вказаний в довідці (він зазначається в пункті 11).

Якщо до закінчення строку дії довідки стає зрозуміло, що дитина й надалі потребує догляду, 

потрібно заздалегідь подбати про її оформлення (щоб вона була наступною датою після закінчення попередньої), тоді і наказ новий оформлювати не потрібно. 

Якщо нова довідка надана через декілька чи більше днів після закінчення строку дії довідки, то знову пишеться наступна заява та видається новий наказ.

Таку відпустку можна перервати, це не заборонено законодавством. Для цього особа має написати відповідну заяву. Перервати та повторно оформити відпустку без збереження заробітної плати можна необмежену кількість разів, проте в межах строку дії довідки за формою № 080-1/о.

Зауважимо, що відпустка без збереження заробітної плати зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Час відпусток, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується (ч. 2 ст 181 КЗпП). 

Крім цього, відповідно до ч. 8 ст. 179 КЗпП  у період перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, працівниця за бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»