• Посилання скопійовано

Строк виплати відпускних

Працівник пише заяву на щорічну основну відпустку, де вказує про виплату відпускних разом із зарплатою. На основі заяви оформляється наказ з зазначенням способу виплати відпускних (у складі зарплати). Чи дає це ТОВ право виплатити в заявлені строки відпускні, а не до початку відпустки?

Законом № 2352, який набрав чинності з 19.07.2022 р., внесено зміни, зокрема до ст. 21 Закону про відпустки.

Відтепер, заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором. 

Таким чином, заробітна плата за весь час відпустки в загальному випадку повинна бути виплачена не пізніше моменту початку відпустки. Моментом початку відпустки доцільно вважати нуль годин нуль хвилин першого календарного дня відпустки, зазначеного у рішенні про її надання.

Тому, якщо у рішенні про надання відпустки чи іншому локальному документі (наприклад, положенні про оплату праці) зазначено виплату відпускних за три дні до її початку (за нормами ч. 4 ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки до змін), то потрібно внести в нього зміни або дотримуватися вказаних в ньому строків виплати.

Тобто такий строк роботодавець встановлює самостійно, головне — виплатити до початку відпустки.

В ст. 7 Конвенції №132 зазначено, що кожна особа, яка користується відпусткою, передбаченою в цій Конвенції, отримує за повний період цієї відпустки принаймні свою нормальну чи середню заробітну плату, нараховану відповідно до методу, що визначається компетентним органом влади або іншим відповідним органом у кожній країні. Суми, що належать до виплати, виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця. 

Отже, виплата суми відпускних може бути проведено в інші строки, але за наявності окремої угоди між працівником і роботодавцем, наприклад, на підставі особистої заяви працівника, узгодженої з роботодавцем. І вже на підставі цих документів роботодавець самостійно вирішує чи виплачувати працівнику відпускні разом із зарплатою, в установлені строки для її виплати чи ні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»