• Посилання скопійовано

Добровільна сплата середнього заробітку мобілізованим працівникам

19.07.2022 р. набрав чинності Закон №2352, яким скасовано обов’язкове нарахування та виплата середнього заробітку мобілізованим працівникам підприємства. Через це у підприємства постало декілька питань...

Запитання: 

1. Чи може керівник своїм наказом залишити подальше нарахування та виплату середнього заробітку або будь-якої щомісячної фіксованої суми мобілізованому працівнику підприємства (мобілізований до ЗСУ)?

2. У разі продовження нарахування та виплати середнього заробітку, чи обкладати дану суму військовим збором? 

3. У разі нарахування та виплати фіксованої суми мобілізованому - розмір ПДФО - 18%, ЄСВ - 22%, військовий збір -?

 

Відповідь:

Саме так, 15 липня 2022 року ВРУ Президент підписав Закон №2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (законопроєкт №7251). 18 липня даний Закон опубліковано в газеті "Голос України". Закон набрав чинності 19 липня (з дня, наступного за днем його опублікування в "Голосі України" 147 (7897).

Цим Законом було звільнено роботодавця від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади). Але таким працівникам залишається виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Держбюджету.

 

1. Чи може керівник своїм наказом залишити подальше нарахування та виплату середнього заробітку або будь-якої щомісячної фіксованої суми мобілізованому працівнику підприємства (мобілізований до ЗСУ)?

Закон №2352 з 19 липня припиняється збереження середнього заробітку за місцем роботи мобілізованим працівникам на час призову на військову службу, тобто роботодавець має провести нарахування середнього заробітку по 18 липня включно.

Проте, якщо роботодавець й надалі бажає підтримувати свого мобілізованого працівника та виплачувати середню, він може це робити добровільно, законодавством це не заборонено. Але  рішення про збереження мобілізованому даних виплат роботодавець має зафіксувати в наказі.

Тож, у разі прийняття роботодавцем рішення про подальше (після 19 липня) нарахування середньої зарплати, то можна її виплачувати в будь-якій сумі, зокрема: 

  • 100% за Порядком №100, чи якийсь відсоток від нарахованої середньої; 
  • фіксованій (у розмірі окладу, МЗП тощо).

 

2. У разі продовження нарахування та виплати середнього заробітку - чи обкладати дану суму військовим збором? 

Що стосується оподаткування, то її оподатковують як і раніше, бо це є частиною зарплати.

Тож, на суму нарахованого середнього заробітку потрібно буде утримати ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%) та нарахувати ЄСВ.

Але, якщо роботодавець є ФОПом на ЄП 2, 3 групи чи юрособою на ЄП 3 групи вони можуть прийняти рішення не сплачувати ЄСВ з середнього заробітку мобілізованого працівника. Це дозволено з 17 березня 2022 р. згідно з п. 9-20 Прикінцевих і перехідних положень Закону №2464.

 

3. У разі нарахування та виплати фіксованої суми мобілізованому - розмір ПДФО 18%? ЄСВ 22%%, військовий збір - ?

Аналогічно відповіді на питання 2, оподатковують як зарплату.

Тобто, на суму нарахованого середнього заробітку у фіксованій сумі потрібно буде утримати ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%) та нарахувати ЄСВ (якщо не прийнято відповідне рішення роботодавцем, який відноситься до однієї з перерахованих вище категорії осіб).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»