• Посилання скопійовано

Оформлення наказу та запис у трудову книжку при зміні місця роботи за сумісництвом на основне

Працівник був оформлений за сумісництвом з 01.03.2022 до 31.05.2022 рр. З 01.06.2022 р. - основне місце роботи. Що написати в трудовій книжці і в наказі?

Відповідно до ст. 21 КЗпП, працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором чи угодою сторін.

Тобто працівники мають право, крім укладання трудового договору за основним місцем роботи, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Отже, заміна основного місця роботи на сумісництво і навпаки — це не зміна місця роботи як такого та не зміна посадових обов’язків. Тож це не те питання, яке можна вирішити наказом про переведення.

Якщо працівник залишається працювати на тій самій посаді, на тому самому підприємстві, переведення у розумінні ст. 32 КЗпП не може бути застосовано. Тому такого працівника доцільно звільнити з посади за сумісництвом та прийняти на основне місце роботи за новим трудовим договором.

Таким чином, працівник має написати дві заяви: одну на звільнення з місця роботи за сумісництвом, а другу – про прийняття на основне місце роботи. Під ці заяви видаються відповідні накази (один на звільнення з місця роботи за сумісництвом, другий – про прийняття на основне місце роботи), укладається новий трудовий договір та подається до податкової повідомлення про прийняття на роботу. Відповідно така інформація підлягатиме відображенню в Додатку 5 об’єднаної звітності. При звільненні з посади за сумісництвом працівника потрібно провести остаточний розрахунок за ст. 116 КЗпП.

Відповідно до п. 2.14 Інструкції № 58 запис про роботу за сумісництвом за бажанням працівника вносить до його трудової книжки окремим рядком роботодавець за основним місцем роботи і тільки після звільнення цього працівника з неосновного місця роботи. Підставою для внесення інформації про роботу за зовнішнім сумісництвом до трудової книжки є довідка (довільної форми) про роботу за сумісництвом або копії відповідних наказів, видані неосновним роботодавцем. Запис у трудову книжку вноситься після запису про прийняття на роботу за основним місцем (див. зразок) і відразу повертається працівнику на руки, оскільки обов’язку зберігати трудову книжку у роботодавця з 10.06.2021 р. немає. 

Зразок

Внесення запису про сумісництво до трудової книжки основним роботодавцем

№ запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приватне акціонерне товариство

 

 

 

 

 

«Веселка»

 

5.

01

02

2021

Прийнята на посаду бухгалтера

Наказ від 29.01.2021

 

 

 

 

 

№ 10-к

6.

 

 

 

З 01.03.2022 по 31.05.2022 працювала в

Накази від 28.02.2022

 

 

 

 

ТОВ «Місяць» на посаді бухгалтера за

№ 12-к, від 30.05.2022

 

 

 

 

сумісництвом

№ 17-к

7.

31

06

2022

Звільнена з посади бухгалтера за угодою

Наказ від 30.05.2022

 

 

 

 

сторін п. 1 ст. 36 КЗпП України

№ 16-к

 

 

 

 

Директор ТОВ «Веселка»

 

 

 

 

 

Товариство з обмеженою

 

 

 

 

 

відповідальністю «Місяць»

 

8.

01

06

2022

Прийнята на посаду бухгалтера

Наказ від 30.05.2022

 

 

 

 

 

№ 18-к

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»