• Посилання скопійовано

Особа з інвалідністю по сумісництву для виконання нормативу

Звільняється працівник-особа з інвалідністю ІІІ групи. Скільки місяців компанія може працювати без штрафів за відсутності працівника-особи з інвалідністю (в компанії працює 12 осіб)? Чи обов’язково повинен бути працівник-особа з інвалідністю? Чи можна взяти працівника-особу з інвалідністю за сумісництвом по 4 години на день або на 0,5 окладу?

Скільки місяців компанія може працювати без штрафів за відсутності працівника-особи з інвалідністю (в компанії працює 12 осіб)?

Щодо того, скільки місяців може компанія працювати без оформлення особи з інвалідністю, все залежить від того, коли звільнився попередній працівник, скільки місяців немає на вакантній посаді особи з інвалідністю, тоді звідси випливатиме, скільки осіб з інвалідністю потрібно буде прийняти для виконання нормативу. А оскільки у запитанні не зазначено, коли звільняється працівник, конкретизувати не можна.

За невиконання нормативу працевлаштування осіб  з інвалідністю роботодавці мають щороку сплачувати Фонду осіб з інвалідністю адміністративно-господарські санкції в таких розмірах, зокрема з кількістю працівників від 8 до 15 осіб  - в розмірі половини середньої річної зарплати за робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте ним.

Крім того, адмінштраф від 170 до 340 грн (ч. 2 ст. 188-1 КпАП).

 

Як уникнути зазначеного штрафу?

Обов’язок роботодавця: 

  • створювати робочі місця для осіб з інвалідністю;
  • звітувати перед Фондом осіб з інвалідністю та Центром зайнятості за формою №3-ПН про наявні вакансії;
  • працевлаштування осіб з інвалідністю, які звертаються безпосередньо до роботодавця або направляються до нього центром зайнятості для працевлаштування.

А займатися пошуком осіб з інвалідністю – це обов’язок саме Центру зайнятості. 

Отже, підприємство не повинне безпосередньо займатися пошуком працівників для працевлаштування.

Тож, уникнути штрафу можна, якщо довести, що було вжито всіх належних заходів, щоб не допустити правопорушення (ст. 218 ГКУ). Для цього, як зазначено вище, потрібно щомісяця подавати до Центру зайнятості звіт №3-ПН про наявні вакансії.

Таким чином, якщо особи з інвалідністю не направлялися Центром зайнятості на підприємство для працевлаштування або направлялися, але з різних причин відмовилися від працевлаштування, в цьому випадку вина роботодавця в непрацевлаштуванні осіб з інвалідністю відсутня і немає підстав для застосування до нього адміністративно-господарських санкцій.

 

Чи обов’язково повинен бути працівник з інвалідністю? 

У ст. 19 Закону №875 зазначено, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Тож, відповідь – так. Підприємство, яке налічує 12 осіб, вже повинно мати у штаті одного працівника – особу з інвалідністю.

 

Чи можна взяти працівника – особу з інвалідністю за сумісництвом по 4 години на день або на 0,5 окладу?

При обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються всі категорії працівників облікового складу, зазначені у пп. 2.4, 2.5 Інструкції № 286. Зокрема, штатних працівників, прийнятих на умовах неповного робочого часу або яким встановлено з ініціативи роботодавця неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

А при складанні звіту №10-ПОІ всіх працівників (зокрема, осіб з інвалідністю), яким встановлено режим неповного робочого часу (дня або тижня), враховуйте як цілі одиниці незалежно від тривалості відпрацьованого часу.

Таким чином, щоб виконати норматив, працевлаштовувати особу з інвалідністю слід на основне місце роботи та забезпечувати їй оплату праці, не нижчу від місячної мінімальної зарплати (ст. 2 КЗпП). При цьому не має значення, чи встановлено такій особі неповний робочий день чи погодинну оплату праці. Тут все залежить від домовленості між роботодавцем і працівником-особою з інвалідністю, це може бути хоч  і дві години на день, і дві години на тиждень. Однак при цьому має бути дотримано мінімальних державних гарантій щодо оплати праці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»