• Посилання скопійовано

Договір ЦПХ та мобілізація

З фізичною особою, з якою укладено договір ЦПХ на виконання робіт, мобілізували. Чи виплачувати йому середній заробіток?

Стаття 119 КЗпП передбачає надання гарантій працівникам, де за мобілізованими працівниками, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві.
Працівник — фізична особа, яка працює на підставі трудового договору на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи, котра використовує найману працю.

Трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ст. 21 КЗпП).

Цивільно-правовий договір — це угода між громадянином, організацією на виконання певної роботи (договір підряду, договір доручення), предметом якого є надання певного результату праці. Тобто за цивільно-правовим договором громадянин зобов’язується за винагороду виконувати для замовника індивідуально визначену роботу. Правовідносини, що виникають з указаних договорів, урегульовано ЦКУ.
Тож, сторонами трудового договору є працівник і роботодавець, а цивільно-правового – замовник і виконавець.

Також, виконавець, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, самостійно організовує свою роботу (якщо іншого не передбачено цивільно-правовим договором) і виконує її на власний ризик.

Отже, враховуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що на осіб, з якими укладено договір ЦПХ не поширюються норми КЗпП та виплати за ч. 3 ст. 119 КЗпП не передбачені, оскільки вони не є працівниками за трудовим договором. Також, особа не має місця роботи та посади, то й немає чого зберігати. Тому такі особи не можуть вимагати гарантій і компенсацій, передбачених для суб’єктів трудових відносин, оскільки не мають статусу працівника.

Таким чином, мобілізованій фізичній особі, з якою було укладено договір ЦПХ, не потрібно виплачувати середній заробіток, а дія договору ЦПХ припиняється у зазначений строк.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»