• Посилання скопійовано

Утримання профвнесків із середнього заробітку мобілізованого працівника

Чи потрібно відраховувати профспілкові внески із заробітної плати мобілізованого працівника на підприємстві?

На період дії воєнного стану згідно з п. 2 ст. 14 Закону № 2136 призупиняються дія ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та відповідні норми колективних договорів.

Тому, якщо роботодавець проводить утримання профспілкових внесків із зарплати працівників, на підставі ст. 42 Закону про профспілки, то нею передбачено обов'язок роботодавця щодо створення умов діяльності профспілок, де в ч. 4 даної статті зазначено, що за наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів.

Також, відповідно до ст. 119 КЗпП, за мобілізованим працівником зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток. Звідси стає зрозумілим, що мобілізований працівник залишається у трудових відносинах із підприємством, тому роботодавець зобов’язаний нараховувати такому працівникові середньомісячний заробіток, проводити з нього всі необхідні утримання податків і зборів. Також не забуваємо про нарахування та сплату ЄСВ.

Таким чином, оскільки прямої заборони на утримання профспілкових внесків із зарплати мобілізованого працівника на час воєнного стану Законом № 2136 та іншими нормативними актами непередбачено, то роботодавець й надалі продовжує їх утримувати, допоки працівник не подасть заяву про припинення таких відрахувань.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»