• Посилання скопійовано

Перебуваючи під час війни за кордоном - працюємо: що з відрядженням?

Працівники виїхали за кордон на час воєнного стану. Підприємство офіційно видало наказ про віддалену роботу. Чи вважається перебування за кордоном відрядженням?

Відповідно до ч. 1 ст. 60-2 КЗпП, дистанційна робота — це така форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за своїм вибором та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

У разі виникнення загрози збройної агресії дистанційна робота може запроваджуватися наказом власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом працівник ознайомлюється протягом двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи. У такому разі норми ч. 3 ст. 32 КЗпП не застосовуються.

Або як варіант, працівники пишуть заяви на запровадження дистанційної роботи, а роботодавець видає відповідний наказ. 

Зазначимо, законодавство не містить заборони щодо виконання дистанційної роботи за кордоном.

Відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства). Це випливає із п. 1 Інструкції №59, яка діє тільки для підприємств, установ і організацій, які повністю або частково фінансуються за рахунок бюджету. Для підприємств приватного сектору немає жодних обмежень в тому, що вважати відрядженням, а що – ні. 

Отже, перебування працівників за кордоном на час воєнного стану можна не вважати відрядженням.

Таким чином, якщо працівник виїхав за межі України у зв’язку з небезпекою для життя і здоров’я під час дії воєнного стану та має технічну можливість працювати дистанційно, а роботодавцем видано відповідний наказ, то таким працівникам в табелі обліку робочого часу відображається фактично відпрацьований час та виплачується зарплата за виконану роботу (відпрацьований час). 

Аналогічний висновок з цього питання робить і Держпраці в Київській області.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»