• Посилання скопійовано

Призупинення дії трудового договору з мобілізованим працівником

Чи можливо призупинити дію трудового договору з мобілізованим працівником, якщо підприємство не має коштів на виплату середнього заробітку? Чи є якісь інші варіанти, як не виплачувати заробітну плату за відсутності грошових коштів на рахунку?

Чи можливо призупинити дію трудового договору з мобілізованим працівником, якщо підприємство не має коштів на виплату середнього заробітку? 

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором (ст. 13 Закону №2136).

Частина 3 ст. 119 КЗпП передбачає гарантії мобілізованим працівникам, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення у вигляді збереження місця роботи, посади і середнього заробітку на підприємстві на якому вони працювали на час призову.

Тобто, призупинити дію трудового договору можна тільки з працівником, якого підприємство під час воєнного стану не може забезпечити роботою. Від так, незалежно від припинення дії трудових договорів, мобілізованим працівникам слід виплачувати середній заробіток в повному обсязі, оскільки державою передбачено збереження наданих ст. 119 КЗпП гарантій.

Тому те, що підприємство призупинило дію трудових договорів працівникам через неможливість працювати, для мобілізованих не має значення. Мобілізовані працівники й надалі мають право на середній заробіток, а роботодавець зобов’язаний його виплачувати.

Про відповідальність за невиплату середньої зарплати мобілізованим працівникам під час війни ми писали тут.

 

Чи є якісь інші варіанти, як не виплачувати заробітну плату за відсутності грошових коштів на рахунку?

Працівники можуть написати заяви на відпустки без збереження зарплати:

1. скориставшись продовженим карантину до 31 травня 2022 року включно. Це передбачено ст. 84 КЗпП, ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки, а сам карантин продовжено Постановою від 23.02.2022 р. № 229 Кабінет Міністрів України вніс зміни, зокрема, до постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236;

2. або воєнним станом. Це передбачено ч. 3 ст. 12 Закону № 2136, в якій зазначено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024364
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024391