• Посилання скопійовано

Табелювання під час війни

Як табелювати працівників: які перебувають за кордоном і не працюють; які за кордоном і інколи працюють онлайн, що щодо оплати і щодо відповідальності роботодавця? Чи має право працівник звільнитися під час війни за власним бажанням?

Розглянемо, як потрібно табелювати працівників, які вимушено покинули свої домівки (в т.ч. виїхали за кордон) через бойові дії в Україні та не можуть працювати або працюють онлайн.

 

Як табелювати працівників, які перебувають за кордоном і не працюють?

Працівників, які виїхали за кордон та отримали статус біженця або тимчасовий захист, звільняти не можна. Період відсутності таких працівників на роботі в табелі варто позначати літерним кодом «І» або цифровим 30 (інші причини неявок).

 

Як табелювати працівників, які перебувають за кордоном і інколи працюють онлайн, що по оплаті і по відповідальності роботодавця?

Таким працівникам варто перейти або на індивідуальний графік роботи або на неповний робочий тиждень чи неповний робочий день зазначивши це у своїх заявах. І вже на підставі цих заяв роботодавець видає відповідні накази. Саме у наказі працівник і роботодавець погоджують, коли саме працівник має бути на робочому місці й виконувати роботу за трудовим договором, а коли в нього має бути перерва (чи він працюватиме без перерви).

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

Роботу на умовах неповного робочого часу чи індивідуального графіку позначають літерним кодом «РС» і кількість годин роботи. 

Звертаємо увагу, якщо ж неповний робочий час запровадить роботодавець, то робочі дні, у які працівник не працюватиме потрібно позначати літерним кодом «НД». При цьому встановлення окремого графіка роботи, що відрізняється від графіка підприємства, є зміною істотних умов праці, тому працівників потрібно попередити про це не пізніше ніж за 2 місяця до змін (ст. 32 КЗпП). Тому надійним варіантом буде добровільний перехід працівників на інші графіки роботи.

При оформленні робочого часу так, як зазначено вище, відповідальність до роботодавця не застосовуватиметься.

 

Чи має право працівник звільнитися під час війни за власним бажанням?

Заборона на звільнення працівників з роботи за власним бажанням наразі відсутня.

Тобто за власним бажанням можна звільняти працівників - війна цьому не завадить. Для цього працівники мають написати та подати заяви про звільнення роботодавцю. Оскільки, наразі це складно зробити, якщо працівник поїхав та не встиг подати заяву в оригіналі, радимо отримати від нього хоча б фото такої заяви за допомогою інтернет-комунікацій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»