• Посилання скопійовано

Навчання на іноземних курсах в розрахунку середньої для лікарняних

Підприємство оплатило за працівника вартість навчання на курсах англійської мови. Сума навчання була включена до оподаткованого доходу працівника та сплачені ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Суми сплачених податків та зборів були відображені в об'єднаній звітності. Чи потрібно суму вартості навчання враховувати при розрахунку середнього заробітку для оплати лікарняних?

Насамперед зазначимо, що кошти, сплачені роботодавцем за навчання найманих працівників на курсах вивчення іноземних мов, не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування ЄСВ, оскільки належать до переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок (п. 9 та п. 11 розділу ІІ Переліку №1170).

Про це також зазначає ДПС у Житомирській області.

Для розрахунку лікарняних середня зарплата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які визначаються згідно за Інструкцією №5, з яких сплачувався єдиний внесок.

Витрати на платне навчання працівників і членів їхніх сімей, не пов'язане з виробничою необхідністю, згідно з договором між підприємством та навчальним закладом та витрати на підготовку та перепідготовку кадрів належать до інші виплати, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.10 та п. 3.24 Інструкції №Щер5).

Таким чином, вартість навчання працівника на курсах англійської мови сплачена роботодавцем, не враховується при обчисленні середньої зарплати для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»