• Посилання скопійовано

Прийняли на роботу працівника, який не звільнився з попереднього місця: які наслідки?

Працівник прийнятий на роботу 21.12.2021 р. за трудовим договором, потім виявилося, що на попередньому місці роботи він в цей час у відпустці, звільнений 30.12.2021 р. За підсумком запис у ТК про звільнення 30.12.2021 р., а прийом - 21.12.2021 р., зарплата за грудень виплачена. Як вирішити цю проблему? Яким штрафом загрожує прийом на роботу ще не звільненого працівника?

Для вирішення даного питання без штрафів та внесення правильного запису в трудову книжку потрібно привести у відповідність документи щодо оформлення працівника на роботу.

 

І. Прийняття на роботу працівника з 21.12.2021 р.

1. Працівнику потрібно переписати  заяву на прийняття на роботу за сумісництвом з 21.12.2021  р., а роботодавцю видати відповідний  наказ, оскільки у працівника не може бути одночасно двох місць роботи за основним місцем;

2. Подане повідомлення про прийняття на роботу з датою початку робіт 21.12.2021 р. та категорією особи «1 - наймані працівники за основним місцем роботи» потрібно ще раз подати але з типом повідомлення «скасовуюче». Натомість, подати повідомлення з типом повідомлення «початкове» та з датою початку робіт 21.12.2021 р. та категорією особи «2 - працівники за сумісництвом»;

3. Змінювати табель обліку робочого часу та перераховувати зарплату не потрібно, оскільки сумісник має право під час відпустки за основним місцем роботи працювати за сумісництвом навіть повний робочий день – це не заборонено законодавством (обмеження є лише для працівників державної форми власності). Єдине при заповненні:

  • Додатку 1 за грудень IV кварталу об'єднаної звітності у графі 21 «Ознака наявності трудової книжки» потрібно поставити позначку «0 – ні», у графі 22 «Ознака неповного робочого часу» - «1 – так» за кодом категорії ЗО у графі 8 – «1». 
  • у Додатку 5 об'єднаної звітності працівника потрібно одним рядком відобразити за категорією особи у графі 7 – «2 - сумісник» з датою прийняття на роботу «21.12.2021).
  • у Додатку 4 ДФ за грудень IV кварталу об'єднаної звітності дохід працівника відображається за ознакою доходу «101».  

4. Запис у ТК при роботі за сумісництвом вноситься роботодавцем за основним місцем робити і тільки за бажанням працівника (п. 2.14 Інструції №58) і тільки після звільнення цього працівника з неосновного місця роботи.  Підставою є копії наказів про прийняття та звільнення), видані роботодавцем за неосновним місцем роботи.

 

ІІ. Прийняття на роботу працівника з 31.12.2021 р.

1. Працівник має написати дві заяви: одну на звільнення з місця роботи за сумісництвом 30.12.2021, а другу – про прийняття на основне місце роботи з 31.12.2021. Роботодавець видає відповідні накази.

2. Укласти новий трудовий договір.

3. Подати 30.12.2021 р. повідомлення про прийняття на роботу з датою початку робіт 31.12.2021 р. та категорією особи «1 - наймані працівники за основним місцем роботи» з типом повідомлення «початкове».

4. у Додатку 5 об'єднаної звітності працівника потрібно другим рядком відобразити за категорією особи у графі 7 – «2 - сумісник» з датою закінчення трудових відносин «30.12.2021», а третім рядком прийняття цього ж працівника на роботу за категорією особи у графі 7 – «1 - наймані працівники за основним місцем роботи» з датою початку трудових відносин «31.12.2021». Тобто, Додаток 5 міститиме три рядки по цьому працівнику, оскільки Додаток 5 – це єдиний додаток, який заповнюється однин за квартал без помісячного розділення. Інші додатки об'єднаної звітності для даного працівника будуть заповнюватися аналогічно як і на всіх працівників підприємства, які працюють за основним місцем роботи.

5. За бажанням працівника внести запис до паперової ТК про прийняття на роботу за основним місцем та повернути йому на руки, оскільки обов’язку зберігати ТК у роботодавця з 10.06.2021 р. немає. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»