• Посилання скопійовано

Відпустка з другого січня: як розрахувати середню зарплату?

Працівник подав заяву на відпустку 17.12.21 р. Період відпустки - 02.01.22-09.01.22 рр. В розрахунковий період включено грудень 2021 р., за який станом на 17.12.21 р. нарахувань зарплати ще не проводилося. Як правильно розрахувати середньоденну зарплату?

Згідно зі ст. 115 КЗпП, зарплата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. 

У запитанні зазначено, що відпустка працівника починається з другого січня 2022 р., відпускні виплачуються працівникові в останні дні попереднього місяця, а враховуючи, що це грудень місяць, кінець року, робота банків з клієнтами обмежується, то відпускні краще перерахувати десь 28 грудня. 

Для правильного визначення розрахункового періоду потрібно звернутися до Порядку №100. Відповідно до абз. 1 п. 2 Порядку №100, обчислення  середньої  заробітної  плати  для оплати часу відпусток  проводиться  виходячи  з  виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що   передують  місяцю  надання  відпустки. Тобто, розрахунковим періодом, в даному випадку, буде січень 2021 р. - грудень 2021р.

Таким чином, щоб включити до розрахунку дохід працівника за грудень 2021 р. його потрібно спрогнозувати та нарахувати. Такий спосіб дозволить не здійснювати перерахунок відпускних та не проводити додаткову сплату податків із донарахованої суми. Якщо ж бухгалтер, все таки, вирішить провести розрахунок відпускних виходячи з 11 місяців (січень-листопад 2021 р), то після нарахування працівнику зарплати за грудень 2021 р. потрібно буде здійснити перерахунок відпускних, а з різниці утримати та сплатити податки, а решту перерахувати працівнику.       

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»