• Посилання скопійовано

Постковідна реабілітація за рахунок ФСС, якщо немає лікарняного

Працівниця хворіла на COVID-19 з ускладненнями, лікарняний не формували, в табелі відмічали робочі дні. Лікар запропонував пройти реабілітацію у СКЗ. Чи може працівниця пройти реабілітацію за рахунок ФСС? Чи може підприємство надати довідку про нарахований дохід та сплату ЄСВ за жовтень-листопад і платіжку сплати за грудень? Які ще звіти та документи потрібно буде подавати ФСС?

Захворювання на коронавірусну хворобу може викликати ускладнення, зокрема, вражати серцево-судинну та нервову систему людини, призводити до інвалідності. За наявності медичних показів, застраховані особи, які перехворіли на COVID-19 та мають ускладнення, мають право пройти реабілітаційне лікування на базі санаторно-курортних закладів за кошти Фонду соціального страхування України.

Пройти курс відновного лікування за кошти ФСС після перенесеної коронавірусної хвороби застраховані особи можуть на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів. Право на таке лікування мають усі працевлаштовані українці за наявності медичних показань за профілями медичної реабілітації, визначеними Порядком №39, за якими надаються послуги з реабілітаційного лікування за кошти Фонду. Зокрема, у разі ускладнень за профілем кардіо-пульмонарної реабілітації та нейрореабілітації.

Відповідно до п. 9 Порядку №39, заклад охорони здоров'я, де застрахована особа перебуває на лікуванні, протягом доби, з моменту надання висновку ЛКК, інформує орган Фонду, за місцем обліку закладу охорони здоров'я як страхувальника, про потребу зазначеної особи в подальшому лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із зазначенням профілю (далі - страховий випадок).

Тобто, після оформлення висновку ЛКК заклад охорони здоров’я інформує робочий орган Фонду про потребу застрахованої особи в подальшому лікуванні на базі реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу. Пацієнт передає представнику Фонду відповідну заяву про забезпечення лікуванням (за формою згідно з додатком 4 до Порядку №39) для подальшого укладення тристороннього договору із санаторно-курортним закладом. 100% вартості відновлювального лікування, потрібного людині, покривається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Три примірники Договору підписуються, скріплюються печаткою (за наявності) органу Фонду та передаються застрахованою особою санаторно- курортному закладу для належного їх оформлення.

Договір є документом, що надає право застрахованій особі на отримання послуг із реабілітаційного лікування у санаторно-курортному закладі за зазначеним у Договорі профілем медичної реабілітації, терміном лікування та дати початку лікування.

Згідно з п. 18 Порядку №39 під час прибуття до санаторно-курортного закладу застрахована особа пред'являє паспорт, документ, що посвідчує особу з інвалідністю (за наявності), свідоцтво про народження дитини (у разі направлення на лікування дитини), та надає:

Тож, враховуючи вищезазначене, робимо висновок, що для отримання реабілітаційних послуг, серед інших документів, потрібно мати лікарняний листок, якого у працівника підприємства немає. Тому ризикувати та погоджуватися на реабілітацію не слід, оскільки після подання заяви Фондом буде здійнено перевірку перебування застрахованої особи на обліку у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування на підставі даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (п. 13 Порядку №39). 

А видана працівнику довідка про нарахований дохід та сплату ЄСВ за жовтень-листопад і платіжку сплати за грудень 2021 р. тільки підтвердить факт відсутності лікарняного листка та нарахування йому зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»