• Посилання скопійовано

Трудове оформлення: суміщення в ТК, переведення, звільнення

Працівник працює на основному місці роботи та виконує іншу роботу на умовах суміщення. З 25.12.2021 р. цей працівник буде працювати на іншому підприємстві за основним місцем роботи, а у ТОВ за сумісництвом.

Запитання: Чи вносити в ТК запис про суміщення посад? Як оформити переведення на інше підприємство? Чи може працівник у ТОВ залишатися на двох посадах, працюючи за сумісництвом? Якщо переведення на інше підприємство оформляти як звільнення з основного місця роботи, чи вказувати в наказі про звільнення з обох посад?

 

Відповідь:

Чи вносити в ТК запис про суміщення посад?

Суміщення посад встановлюється за заявою працівника або на підставі прийнятого роботодавцем рішення. Оформлюється суміщення професій (посад) наказом роботодавця. Оскільки працівник продовжує обіймати свою основну посаду, записи про суміщення до особової картки працівника та трудової книжки не вносяться.

Аналогічну думку має ГУ Держпраці у Хмельницькій області, яку зазначила у своєму роз’ясненні.

 

Як оформити переведення на інше підприємство?

Про те як правильно оформити переведення працівника на інше підприємство ми писали тут:

 

Чи може працівник у ТОВ залишатися на двох посадах, працюючи за сумісництвом?

Відповідно до ст. 21 КЗпП працівники підприємств, установ, організацій мають право крім основного трудового договору укладати трудові договори про роботу за сумісництвом. При цьому таких договорів може бути кілька, тобто працювати за сумісництвом можна не на одному підприємстві.

Тобто, працівник поряд з основною роботою може працювати сумісником на декількох підприємствах (у різних роботодавців).

Займати ж дві різні посади за сумісництвом у одного роботодавця не можна, оскільки унеможливлюється оформлення на роботу такого працівника, починаючи від подання повідомлення про прийняття на роботу до податкової і закінчуючи відображенням в об’єднаній звітності.

Якщо переведення на інше підприємство оформляти як звільнення з основного місця роботи, чи вказувати в наказі про звільнення з обох посад?

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) в межах робочого часу за основною роботою на одному і тому самому підприємстві, установі, організації.

Для встановлення суміщення посад у штатному розписі підприємства має бути передбачена вакантна посада. У разі відсутності вільної посади або посади в штатному розписі, суміщення посад є неможливим і доплата за суміщення посад не може здійснюватись.

Тобто, при суміщенні посад окремий трудовий договір не оформляється, оскільки робота виконується поряд з основної та оплата за яку здійснюється у вигляді доплати. Тому припинення виконання обов'язків за суміщенням з ініціативи роботодавця не є звільненням. За ініціативою працівника суміщення припиняється за його заявою (при умові, що попередньо не було визначено строку суміщення) на підставі якої видається наказ. Якщо строки були встановлені, то робота за суміщенням припиняється без видачі окремого наказу, тому що в наказі про встановлення суміщення був встановлений строк і після його спливу суміщення автоматично припиняється.

Отже, виходить, що в наказі про звільнення з основного місця роботи включати запис про припинення обов'язків за суміщенням не можна.

При цьому у трудову книжку вноситься тільки запис про звільнення з основного місця роботи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202447
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202422
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024374
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202431
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024399