• Посилання скопійовано

Річна премія працівникам виробничого підрозділу

На підприємстві вирішили виплатити річну премію працівникам виробничого підрозділу. Сума річної премії відображається на рахунку 23 в місяці нарахування, що суттєво збільшує собівартість продукції в цьому місяці?

Згідно зі ст. 2 Закону про оплату праці однією складовою заробітної плати є інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми. До таких виплат відносяться і річні премії.

До інших заохочувальних і компенсаційних виплат включаються винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачено актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми (п. 2.3 розділу 2 Інструкції №5).

Умови запровадження та розміри премій і винагород підприємства встановлюють самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами (ст. 97 КЗпП і ст. 15 Закону про оплату праці).

Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності - з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Тобто, преміювання працівників установлюють у Положенні про преміювання, що є додатком до колективного договору, або в Положенні про оплату праці, або в трудовому договорі. Підставою для преміювання буде наказ керівника підприємства.

До складу елемента "Витрати на оплату праці" включаються заробітна плата за окладами  й  тарифами,  премії  та  заохочення, матеріальна  допомога,  компенсаційні виплати, оплата відпусток та іншого  невідпрацьованого  часу,  інші  витрати  на  оплату праці.

Нарахування річних премій працівникам відображається за кредитом рахунку 661 у кореспонденції по дебету з рахунком, в залежності від сфери зайнятості працівника: 23, 91-94. Виплата премій проводиться за дебетом рахунку 661.

Тому, якщо керівництво все-таки прийме рішення за підсумками року заохотити своїх працівників та враховуючи, що нараховані річні премії працівникам, зайнятим на виробництві можна пов’язати з прямими витратами на оплату праці, то такі нарахування потрапляють до витрат, які здійснюються проведенням: Дт 23 Кт 661, а це, в свою чергу, в кінці року призведе до завищення собівартості продукції у місяці нарахування/виплати.

Щоб зменшити таке навантаження та рівномірно розподілити витрати на виплату премії, за підсумками роботи за рік (так званої тринадцятої зарплати) потрібно створювати резерв під такі заохочення. 

Тобто, таке забезпечення створюють, щоб рівномірно розподілити витрати на премії між періодами протягом звітного року.  Адже працівникам нарахують її всю і відразу в одному звітному періоді (в якомусь одному місяці року). А це, як зазначено вище, неодмінно призведе до завищення бухгалтерських витрат (зростання собівартості продукції/робіт/послуг) у періоді масової виплати. Розподілити «преміальне» навантаження між іншими періодами звітного року якраз і дозволить створене забезпечення під матеріальне заохочення.

Резерв для виплат річної премії створюється за  загальним правилом  пп. 13 П(С)БО 11. Це означає, що забезпечення створюють у тому випадку, коли: 

  • виникнення зобов’язання можна передбачити; 
  • суму зобов’язання можна визначити розрахунковим шляхом.

Тож, якщо підприємство має намір за підсумками звітного року преміювати своїх працівників і вже є деяке уявлення про показники роботи підприємства, необхідні для розрахунку премії (тобто з’явилася подія, що гарантує виплату премії), то забезпечення під такі виплати краще нараховувати залежно від умов колективного/трудового договору.

Умови колективного/трудового договору щодо  виплат матеріального заохочення за підсумками року можуть бути:

1) конкретними - наприклад, прописано, що кожному працівнику виплачується премія за підсумками року в розмірі окладу або середньої зарплати тощо. Тоді створити забезпечення можна без проблем. Але в будь-якому разі нараховувати резерв на початку року відразу на всю суму заохочення, які ви плануєте виплачувати за підсумками звітного року, і відносити його на витрати  у жодному разі не можна. 

Як і за аналогією з резервом відпусток таке забезпечення під премії слід формувати щомісячно. Забезпечення розраховують окремо для кожної з категорій працівників за напрямами витрат: для виробничого персоналу, адміністративного, працівників служби збуту та іншого операційного: Дт 23, 91-94 Кт 477. А далі на дату балансу і кінець року, базуючись на свіжих показниках діяльності за відповідний період, можна провести його коригування.

На думку податківців, виплата винагороди за підсумками року входить до фонду оплати праці, тому на суму витрат за формуванням резерву фінрезультат для податковоприбуткових цілей не збільшують (див. лист ДФС від 25.01.2016 р. №1256/6/99-99-19-02-02-15). А все тому, що різниці, з пп. 139.1.1 і 139.2.1 ПКУ, до забезпечень під виплати, пов’язані з оплатою праці, не застосовуються. Тож витрати зменшують об’єкт оподаткування вже в періоді нарахування забезпечення. Своєю чергою, використання цих забезпечень піде повз податковий облік.

2) невизначені - наприклад, прописано, що премія виплачується залежно від фінансових можливостей підприємства, а вони до певного моменту можуть бути невідомі.

Тому, якщо стає зрозумілим, що умов для матеріального заохочення, прописаних у колективному договорі, немає, або підприємство не готове чи з якихось причин не може розрахунково визначити його суму, як і ймовірність виплати, тоді немає і підстав для створення забезпечення. Далі, якщо з’явиться можливість нарахувати заохочення за підсумками року, то робиться запис: Дт 23, 91-94 Кт 661, 651.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»