• Посилання скопійовано

Які документи потрібні для виплати додаткової зарплати?

За колдоговором підприємство проводить нарахування додаткової зарплати: класність, шкідливість, понаднормові, щомісячна винагорода за вислугу років тощо. Які документи потрібні для таких витрат (накази, розрахунково-платіжні відомості)?

Як відомо, зарплата може складатися з окладу, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат.

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.  

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок робітникам, посадових окладів службовцям, а також надбавок, доплат, премій і винагород встановлюються з урахуванням вищезазначених вимог (ст. 15 Закону про оплату плати). 

Тобто, порядок надання та розміри в законодавчо визначених межах можуть установлюватися окремими додатками – положеннями, наприклад положенням про преміювання, положенням про доплати і надбавки тощо, які є складовими колдоговору. А от виплати проводяться за відповідним чином оформленими наказами керівника підприємства. Розрахунково-платіжна відомість показує нараховану заробітну плату, лікарняні та відпускні, різні доплати та надбавки, нараховані та утримані податки, а також виплачені доходи працівникам. Після проведених виплат по заробітній платі працівникам видається розрахунковий листок про суми, що належать їм до виплат та проведених з них утримань. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»