• Посилання скопійовано

Витрати за відшкодуванням матеріальних збітків фізособі

Працівник підприємства на службовому автомобілі, який у робочий час потрапив у ДТП, завдав матеріальних збитків іншому автомобілю. Власник автомобіля висунув підприємству претензію на сплату завданих збитків. Чи можна визнати витрати за такою претензією без рішення суду?

Якщо власник пошкодженого автомобіля – фізична особа, то оподаткування та облік відшкодування збитків будуть наступними.

 

ПДФО та військовий збір

Виплата фізособі компенсації збитків від пошкодження автомобіля є оподатковуваним доходом такої фізособи.

Так, відповідно до пп. 164.2.14 ПКУ оподатковується дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім, зокрема, сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю, а також відшкодувань моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом (станом на 2021 рік це становить 4 * 6000 грн = 24000 грн).

Отже, якщо підприємство виплатить власнику автомобіля відшкодування за власним рішенням без рішення суду, то воно повинно оподаткувати цей дохід ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% у повній сумі. Залишок суми відшкодування після сплати податків виплачується власнику пошкодженого автомобіля.

Якщо діждатися рішення суду і виплачувати відшкодування вже на підставі такого рішення, то сума відшкодування (або її частина) в межах 24000 грн у 2021 році оподатковуватися не буде. Сума, яка перевищуватиме 24000 грн, буде оподатковуватися.

У додатку 4ДФ цей дохід відображається з ознакою 120, як оподатковуваний, так і неоподатковуваний.

 

Бухоблік та податок на прибуток

У бухобліку витрати на виплату відшкодування списуються до складу інших витрат діяльності на субрах. 977 незалежно від того, чи є судове рішення, чи ні (див. таблицю).

Таблиця

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума

Нарахування суми відшкодування власнику автомобіля (за власним рішенням або за рішенням суду)

977

685

1000

Утримання ПДФО (якщо немає рішення суду)

685

641

180

Утримання ВЗ (якщо немає рішення суду)

685

642

15

Виплата відшкодування власнику автомобіля

685

301, 311

805

Ті платники податку на прибуток, які не коригують фінрезультат з метою оподаткування, не збільшують фінрезультат на суми витрат, списаних на субрах. 977.

Ті платники податку на прибуток, які коригують фінрезультат з метою оподаткування, мають звернути увагу на пп. 140.5.10 ПКУ, за яким фінрезультат збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб).

По-перше, виплата відшкодування матеріальних збитків не є безповоротною фіндопомогою, а по-друге, діє виключення пп. 140.5.10 ПКУ  для фізичних осіб. Тому в даному випадку коригувати фінрезультат не потрібно.

Отже, незалежно від того, чи коригує підприємство фінрезультат, чи ні, і незалежно від того, чи виплачується відшкодування за рішенням суду або без такого, платник податку на прибуток не збільшує фінрезультат на суму виплаченого відшкодування власнику автомобіля – фізичній особі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»