• Посилання скопійовано

«Звітний» як «Довідковий» для центру зайнятості

У жовтні 2021 р. ФОП прийняв на роботу двох працівників, а одного працівника було звільнено. Цей працівник стає в центр зайнятості для отримання допомоги по безробіттю. Чи потрібно подавати об’єднану звітність з типом "Звітний" як "Довідковий" за жовтень 2021 р.? Якщо інформацію не подати, а відобразити тільки у звітності за IV квартал 2021 р. чи будуть штрафні санкції?

Порядком № 4 передбачено, що роботодавець подає «Звітний» як «Довідковий» у випадку, зокрема, для матеріального забезпечення, страхових виплат у вигляді допомоги по безробіттю звільненим працівникам. У цьому випадку дані потрібно подавати не на всіх звільнених працівників, а лише щодо працівників, які після звільнення стають на облік у центрі зайнятості як безробітні.

Довідковий Розрахунок потрібен тоді, коли у фондів не вистачає даних щодо окремих місяців для обчислення та призначення виплат застрахованим особам, а Розрахунок з типом «Звітний» за цей період ще не поданий.

Тож, з метою недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання допомоги по безробіттю від центру зайнятості потрібно протягом кварталу подати Додаток 1 та Додаток 5 об’єднаної звітності з типом "Звітний" як "Довідковий". Статус довідкової відображає нарахування в розрізі тих місяців, які потрібно подати у зв’язку з призначенням страхової виплати.

У Додатку 1 у рядку 035 ставиться відповідна позначка у клітинці навпроти «для призначення інших соціальних виплат». У табличній частині зазначається сума нарахованого доходу за жовтень місяць. У графах 16 та 17, у графі 20 – суму нарахованого ЄСВ та з відображенням у графі 14 – кількості календарних днів перебування у трудових відносинах (включно з днем звільнення), інші графи заповнюються у звичайному порядку.

У додатку 5 у рядку 036  ставиться відповідна позначка у клітинці навпроти «для призначення інших соціальних виплат». У табличній частині зазначається інформація по звільненому працівнику, зокрема, у графі 10 - дата звільнення, у графі 16 – підстава (наказ №… від..) звільнення, а в графі 17 – стаття КЗпП  відповідно до якої відбулося звільнення працівника, інші графи заповнюються у звичайному порядку.

У титульній (заголовній) сторінці об’єднаної звітності заповнюються рядки з 01 по 06, рядки 07 по 110 не заповнюються. Кодифікатор (рядок 032) вказується місце податкової адреси ФОП.  

Рядки щодо суми нарахованого доходу працівнику та суми ЄСВ заповнювати не потрібно. Тип «Звітна» як «Довідкова» носить лише інформаційний характер, тому на титульній заголовній сторінці суми не зазначаються. Суми потрібно буде вказати при поданні об’єднаної звітності з типом «Звітна» за звітний квартал, оскільки подання довідкового Розрахунку не звільняє роботодавця від обов’язку подання об’єднаної звітності з типом «Звітна». При цьому інформацію про осіб, зазначених у звітності з типом «Звітний» як «Довідковий», необхідно буде продублювати в об’єднаній звітності з типом «Звітна» за відповідний звітний квартал (в цьому випадку за IV квартал 2021 р.).

Додаток 4ДФ у складі довідкового Розрахунку не заповнюється та не подається. Цей додаток знайде своє місце при поданні об’єднаної звітності з типом «Звітна» за IV квартал 2021 р.

А ні Порядком № 4, а ні будь-якими іншими нормами законодавства не передбачено відповідальності за несвоєчасне подання «Звітна» як «Довідкова», а штрафи за несвоєчасне подання податкової звітності, передбачені п. 120.1 ПКУ, не можуть бути застосовані, оскільки довідковий Розрахунок не має статусу податкової звітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»