• Посилання скопійовано

Посада директор: чи можливе суміщення на філії?

На головному підприємстві та філії директором оформлений один і той ж найманий працівник. Чи буде посада «в.о. генерального директора» та «Директор» вважатись суміщенням посад? Чи може працівник працювати на філії за суміщенням без доплати (без зарплати)? Чи потрібно дотримуватися періодичності виплати зарплати двічі на місяць для працівника, прийнятого 13.10.2021року?

Відповідно до ст. 21 КЗпП, працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

За суміщенням професій (посад) оформляється працівник, який разом зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, погоджується виконувати додаткову роботу за іншою професією (посадою) в одного й того ж роботодавця протягом установленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни).

Тож, при суміщенні професій (посад) додаткові обов’язки за іншою (суміщуваною) професією (посадою) працівник виконує у межах робочого часу (зміни) за основним місцем роботи.

Отже, стає зрозумілим, що працівник за посадю "В.о. генерального директора" за основним місцем роботи не може поєднюватись з посадою "Директора" філії, що є відокремленим балансовим підрозділом компанії та здійснює свою діяльність від імені компанії без статусу юридичної особи, оскільки територіально головне підприємство та філія знаходяться у різних територіально-адміністративних одиницях.

Правильним буде оформлення працівника на посаду директора філії за сумісництвом. 

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації.

Обмеження на роботу за сумісництвом стосуються лише державних службовців, військовослужбовців силових відомств, працівників державних підприємств, установ та організацій.  

Обмеження на роботу за сумісництвом найманих працівників прийнятих на керівникі посади госпрозрахункових та приватних підприємств можуть бути передбачені колективним договором або угодою сторін. 

Оформляється працівник за сумісництвом за окремим трудовим договором з оплатою за фактично відпрацьований час, тобто без «доплати» таку роботу організувати не можна.

Щодо питання про дотримання періодичності виплати заробітної плати двічі на місяць для працівника прийнятого 13.10.2021 р. зазначимо: 

Відповідно до ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Тобто, зазначеними нормами встановлено, що виплата заробітної плати здійснюється не рідше 2 разів на місяць у встановлені строки.

Таким чином, якщо працівника прийнято на роботу 13.10.2021 р., то за першу половину місяця (з 1 по 15 число місяця) йому потрібно виплатити зарплату за фактично відпрацьовані дні (тобто за 1 р.день). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202435
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202419
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024351
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202428
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024366