• Посилання скопійовано

Премія за дев’ять місяців 2020 року у розрахунку відпускних

Працівник йде у відпустку у жовтні 2021 р. Розрахунковий період для відпустки жовтень 2020 - вересень 2021 рр. Премія виплачена в грудні 2020 року за 9 місяців 2020 року (тобто за січень - вересень 2020 року). Чи включати її до розрахункового періоду, починаючи з грудня 2020 по серпень 2021 рр.? Ця премія вже включалася для розрахунку відпускних у січні 2021 року

Відповідно до п. 3 Порядку №100, премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

У даному випадку, премію нараховану у грудні 2020 р. за дев’ять місяців, потрібно поділити на кількість фактично відпрацьованих робочих днів працівника за цей період, а потім додати до розрахунку шляхом множення визначеного середньоденного показника на кількість фактично відпрацьованих робочих днів кожного місяця розрахункового періоду, починаючи з місяця, у якому ця була нарахована премія, тобто з грудня 2020 р. до серпня 2021 р. 

Важливо! Кількість місяців, до яких додається премія, не може перевищувати кількість місяців, за які нарахована така премія. 

Отже, вважаємо, що премія за дев’ять місяців, нарахована у грудні 2020 р., буде включатися до розрахунку середньоденної зарплати до того часу, поки місяці в періоді грудень 2020 – серпень 2021 рр. будуть потрапляти до розрахункового періоду.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»