• Посилання скопійовано

Включення річної премії до розрахунку середньої зарплати

Працівнику у березні 2021 р. нарахували премію за 2020 р. у розмірі 20000 грн. У 2020 р. було 195 р.д. (оплачених за окладом) та 15 р.д. у відрядженнях (оплачених за середнім заробітком), а решта робочих днів - відпустки та лікарняні. На яку кількість днів ділити премію 20000 грн (на 195 р.д. чи на 210 р.д.) при визначенні суми премії для включення до розрахунку?

Відповідно до п. 3 Порядку №100, премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Премію, нараховану у березні 2021 р. за весь попередній рік, потрібно поділити на кількість фактично відпрацьованих робочих днів працівника за 2020 рік, а потім додавати до розрахунку шляхом множення визначеного середньоденного показника на кількість фактично відпрацьованих робочих днів кожного місяця розрахункового періоду, починаючи з того місяця, у якому ця виплата була нарахована (тобто з березня 2021 р.). 

Кількість місяців, до яких додається премія, не може перевищувати кількість місяців, за які нарахована така премія. 

Тобто, наприклад, якщо працівник йде у відпустку у вересні 2021 р., а премія нарахована за 2020 рік у березні 2021 року, то премія повинна додаватися до місяців починаючи з березня по серпень 2021 року, бо саме у березні 2021 р. вона була нарахована і саме у серпні закінчується розрахунковий період, кількість таких місяців 6, що менш ніж календарний рік – 12 місяців. Звісно, що при такому розподілі до розрахунку потрапить не вся річна премія, а лише її частина. 

Вважаємо, що при визначенні робочих днів місяця віднімаються дні, на які припала тимчасовава непрацездатність, відпустка та дні перебування працівника у відрядженні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»