• Посилання скопійовано

Включення премії та лікарняних в розрахунок середньої до змін прийнятих 04.09.2021 року

Через зміни Постанови №100 стикнулися з неоднозначною позицією, "як було до", тобто у термін з 12.12.2020 р. по 04.09.2021 р. в ситуаціях: місячна премія виплачується у поточному місяці за попередній; допомога по тимчасовій непрацездатності включається до середньої для розрахунку відпускних: в місяці за який вона нарахована чи у якому нарахована?

Ситуація 1. На підприємстві місячна премія виплачується у поточному місяці за попередній. Як така премія мала входити у середній заробіток, наприклад, виплачена у серпні за липень: у місяці за який вона нарахована чи в місяці нарахування? 

Порядком №100, що діяв в редакції з 12.12.2020 р. по 04.09.2021 р., премії за місяць відносилися до тих місяців, за який вони нараховані. У випадку, якщо премія за липень 2021 р. нарахована та виплачена у серпні 2021 р., то її відносили до липня 2021 р. 

Таким чином, премії за місяць відносилися до тих місяців, за який вони нараховані в повній сумі та без пропорційного розподілу до відпрацьованих днів.

 

Ситуація 2. Також з'явилися неоднозначні трактування стосовно лікарняних. Допомога по тимчасовій непрацездатності включається до середньої для розрахунку відпускних: в місяці за який вона нарахована чи у якому нарахована?

Для розрахунку відпускних (компенсації за невикористану відпустку) у розрахунку середнього заробітку враховуємо усі виплати, що входять до фонду оплати праці, крім визначених у п. 4 Порядку №100, також враховується, зокрема: 

  • допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (абз. 4 п. 3 Порядку №100); 
  • оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, допомога по вагітності та пологах. 

Як відомо, Порядок №1266 рекомендує при визначенні виплат, які візьмуть участь у розрахунку лікарняних, керуватися відомостями, відображеними у Звітах з ЄСВ, тобто у розрахунку середнього заробітку беруть участь нараховані в розрахунковому періоді виплати в сумі, що увійшла до бази нарахування ЄСВ у складі заробітної палати (п. 32 Порядку №1266).

Нарахування ЄСВ на перехідні лікарняні розподіляються по місяцях, за дні яких вони нараховані, з метою порівняння сумарного доходу в таких місяцях з максимальною величиною бази нарахування єдиного внеску. Кінцеве нарахування єдиного внеску на суми перехідних лікарняних здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, що законодавчо встановлена для місяців, за які їх нараховано.

Тому лікарняні, нараховані за дні хвороби, що припадають на два суміжних місяці, необхідно розподіляти між цими місяцями в залежності від кількості оплачених днів у кожному місяці та зазначати у звітності окремо за кожний місяць, а не всією сумою в одному місяці.

Отже, суму лікарняних у Додатку 1 об’єднаної звітності відображають у графі 10 за той місяць, дні якого припадають на період тимчасової непрацездатності. У разі перехідних лікарняних -  з розбиттям за місяцями, на дні яких припадає період тимчасової непрацездатності. А сам Додаток 1 формують за той місяць звітного кварталу, у якому вони були фактично нараховані в бухобліку. 

Таким чином, наприклад, оплату за дні непрацездатності у липні 2021 р. нараховану у серпні 2021 р. для обчислення середньої для розрахунку відпускних потрібно віднести до заробітку за липень 2021 року, тобто до місяця за який нараховані такі лікарняні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»