• Посилання скопійовано

Заміна тимчасово відсутнього працівника при підсумованому обліку робочого часу

Як провести оплату праці працівнику, який працює позмінно при підсумованому обліку робочого часу та заміняє тимчасово відсутнього працівника через щорічну основну відпустку?

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення працівника від своєї основної роботи - це заміна працівника, який відсутній через відпустку, хворобу та інші причини, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається місце роботи (посада).

Відповідно до ст. 57 КЗпП, час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності у відповідності з законодавством.

При підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі. Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

Замінити тимчасово відсутнього працівника та провести доплату можна:

Варіант І. Обов’язки тимчасово відсутнього працівника можуть бути покладені на іншого працівника через видавання наказу або розподіл його обов’язків між кількома працівниками з відповідною доплатою кожному з них пропорційно до обсягу виконуваної роботи. При цьому всі години, відпрацьовані працівниками понад установлену за обліковий період норму тривалості робочого часу, мають бути оплачені як надурочні згідно зі ст. 106 КЗпП, тобто у подвійному розмірі. 

Варіант ІІ. Згідно зі ст. 105 КЗпП, працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи, провадиться доплата за виконання цих обов’язків.

Такі виплати провадяться, якщо працівники виконують обов’язки тимчасово відсутнього працівника одночасно з виконанням своїх обов'язків у межах тривалості одного робочого дня (зміни), встановленого працівникові графіком роботи.

Доручення додаткової роботи (виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника) оформлюється наказом підприємства за погодженням з працівником. 

Відповідно до ст. 31 КЗпП, власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Варіант ІІІ. Для заміщення тимчасово відсутнього працівника можна прийняти на роботу іншого працівника за строковим трудовим договором відповідно до ст. 23 КЗпП

Тобто за підсумованого обліку робочого часу (робота змінами), якщо один з працівників перебуває у відпустці чи хворіє, з іншим працівником також може бути укладений на цей час строковий трудовий договір на умовах роботи за сумісництвом.

При цьому оплата праці та облік робочого часу має провадитися окремо по кожному трудовому договору, тобто за основним трудовим договором і за трудовим договором за сумісництвом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»