• Посилання скопійовано

Чи виникають курсові різниці при остаточному розрахунку за іноземне відрядження?

Працівника направлено в закордонне відрядження. Перераховано аванс у гривні. Чи можна встановити розмір добових з прив’язкою до суми в євро за курсом НБУ на кожен день відрядження? Чи виникають в даному випадку курсові різниці при поверненні працівником невикористаного авансу або погашення підприємством перевитрати?

Розмір добових у закордонному відрядженні

В першу чергу зазначимо, що Інструкція №59 «Про службові відрядження в межах України та за кордон» є обов’язковою для державної служби або підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Госпрозрахункові підприємства можуть використовувати дану інструкцію довідково і повинні керуватись власнорозробленим положенням про відрядження.

Тому підприємство самостійно вирішує, в якій валюті повинні виплачуватись добові, та у якому розмірі. Зокрема, не заборонено встановлювати для добових при закордонному відрядженні розмір у гривні з прив’язкою до курсу іноземної валюти на кожен день відрядження.

 

Чи буде курсова різниця?

Хоча, як було зазначено вище, Інструкція №59 і передбачена для «бюджетників», однак доволі часто податківці у своїх роз’ясненнях і для госпрозрахункових підприємств посилаються на неї. Тут варто зауважити, що минулого року до неї було внесено зміни згідно з Наказом Мінфіну № 155, зокрема, абз. 2 п. 19 Інструкції №59 наразі виглядає так:

«якщо для остаточного розрахунку за відрядження необхідно виплатити (перерахувати) додаткові кошти, виплата здійснюється в національній валюті України за офіційним обмінним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на день затвердження керівником звіту про використання коштів, виданих на відрядження.»

Що ж до повернення самим працівником надлишкових коштів, то відповідно до п. 17 Інструкції №59 сума надміру витрачених коштів (залишку коштів понад суму, витрачену згідно із звітом про використання коштів, виданих на відрядження) підлягає поверненню (у грошових одиницях, у яких було надано аванс) на відповідний рахунок підприємства, що їх надало, а у разі отримання авансу готівкою - до каси.

Тобто Інструкція №59 тепер не вимагає (від бюджетників) прив’язуватись до курсу на дату погашення заборгованості підприємства перед працівником. Але як це здійснювати госпрозрахунковим підприємствам – вирішувати їм. В будь-якому випадку, варто звернути увагу, що така компенсація здійснюється у національній валюті України (хоч може бути і з прив’язкою до курсу іноземної валюти на дату погашення заборгованості, як було передбачено попередньою редакцією Інструкції №59).

При цьому, зауважимо, що не зважаючи на те, чи вписався працівник у межі виданого авансу, чи ні – ним подається лише один авансовий звіт, в якому він відображає всі понесені витрати, а також вказує суму отриманого авансу та невикористаного залишку (або навпаки суми витрачених власних коштів, що підлягають поверненню) у національній валюті України. Тобто не зважаючи на те, що витрати працівник поніс у валюті – авансовий звіт складається саме у національній валюті гривні (витрати у валюті перераховуються за курсом НБУ у гривню) і оскільки в даному випадку авансу у валюті немає, то як розрахунки працівника з підприємством, так і навпаки, здійснюються у гривні (хоч і з можливою прив’язкою до курсу валюти, а різниці які при цьому виникають є іншими операційними доходами або витратами, а не курсовими  різницями).

Розглянемо на бухгалтерських записах, як відображається і один, і інший варіанти:

Операція

Дт

Кт

Сума, грн.

Аванс більший за понесені витрати:

Отримано гривневий аванс на закордонне відрядження

3721

311

20 000,00

У поданому авансовому звіті затверджено витрати:

добові (3 дні) у еквіваленті 79 євро на день за курсом НБУ на кожен день відрядження (курс 32)

на проживання та проїзд 300 євро (курс 33)

 

92

 

92

 

3721

 

3721

 

7 584,00

 

9 900,00

Залишок невикористаного авансу перераховано працівником на рахунок підприємства

311

3721

2 516,00

Аванс менший за витрати і остаточний розрахунок прив’язано до курсу НБУ на дату погашення:

Отримано гривневий аванс на закордонне відрядження

3721

311

20 000,00

У поданому авансовому звіті затверджено витрати:

 

Добові (5 днів) у еквіваленті 79 євро на день за курсом НБУ на кожен день відрядження (курс 32)

на проживання та проїзд 500 євро (курс 33)

 

 

92

 

92

 

 

3721

 

3721

 

 

12 640,00

 

16 500,00

Курс НБУ на дату погашення заборгованості (в еквіваленті до 276.97 євро):

зріс до 33.50

 

 

зменшився до 32,5

 

 

949

3721

 

3721

3721

 

 

3721

311

 

719

311

 

 

138,50

9 278,50

 

138,47

9 001,53

Як видно – змінюються лише гривневі суми розрахунків з працівником без застосування іноземної валюти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»