• Посилання скопійовано

Додаткова відпустка на дітей батькові за декілька років: чи правомірно?

Чи може батько трьох дітей, який працює з 2019 р., скористатись додатковою відпусткою на дітей за 2019, 2020 та 2021 рр. (або отримати грошову компенсацію), за умови, що дружиною дні відпустки використані не були, що підтверджується довідкою, наданою з місця роботи? Чи працівник може претендувати на додаткову відпустку лише за 2021 рік?

До внесення змін до Закону про відпустки (до 09.05.2021 року) статею 19 цього Закону передбачалося надання додаткової оплачувальної відпустки лише батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи A I групи, який виховує їх без матері (у тому числі, у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі). 

Отже, додатковою відпусткою міг скористатися батько дітей, але за умови, що їх мати тривалий час перебувала в лікувальному закладі. Для цього необхідно було пред’явити документ, який підтверджує перебування матері тривалий час у лікувальному закладі. Крім того, право на таку відпустку мав одинокий батько, який виховує дітей без матері. Одинокий батько – це чоловік, який не перебуває в шлюбі, але при цьому виховує дитину, у свідоцтві про народження якої він записаний як батько, або він розлучений і виховує дитину без матері, або він вдівець. 

Тобто, якщо батько дітей відносився до іншої категорії осіб (крім зазначених вище), та який працює і має трох дітей, права на додаткову відпустку не мав.

Зміни внесені Законом №1401, зокрема, до ст. 19 Закону про відпустки  з 09.05.2021 року передбачає право на додаткову відпустку на дітей обох батьків (матері та батька). 

Тобто батько дітей матиме право на таку відпустку, якщо від її отримання відмовиться мати дітей. Батькові, щоб довести своє право на отримання додаткової відпустки, окрім свідоцтв про народження дітей, потрібно буде надати роботодавцеві підтверджуючий документ (довідку) про те, що мати дітей не скористалася цим правом за своїм місцем роботи.

Зазначимо, що така відпустка надається за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Працівник може використати її у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини. Під час звільнення дні невикостаної додаткової відпустки підлягають компенсації за ст. 24 Закону про відпустки.

Враховуючи вищезазначене, зробимо висновок, що працівник, який є батьком 3-х дітей до 15 років не має права на додаткову відпустку на дітей (як не має права і на отримання компенсації за неї при звільненні) за 2019 р. та 2020 р., оскільки він не відповідає визначеній категорії осіб, передбачених редакцією ст. 19 Закону про відпустки, що діяла до прийнятих змін, тобто до 9 травня 2021 року. 

Правом на додаткову відпустку на дітей (або на отримання компенсації за неї при звільненні) працівник (батько трьох дітей) може скористатися лише за 2021 рік за умови надання підтверджуючих документів (довідки з місця роботи) про те, що мати дітей в календарному році не скористалася правом на додаткову відпустку (або не отримала компенсацією за неї при звільненні). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»