• Посилання скопійовано

Перехідні лікарняні у розрахунку відпускних

Працівник йде у відпустку з 23.08.2021 р. У липні 2021 року відкритий лікарняний, який закінчився у серпні 2021р. У серпні проведено нарахування допомоги за 11к.днів липня + 4 к.дні серпня. Чи включати до розрахунку середньої суму липневих лікарняних, нарахованих у серпні 2021року?

Згідно з п. 3 Порядку №100, при обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми нарахованої заробітної  плати  згідно  із законодавством та умовами  трудового  договору,  крім  визначених  у  п. 4 цього Порядку

Суми нарахованої заробітної плати враховуються у тому місяці, за який вони нараховані та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення  сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за  винятком  відрахувань  із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі (абз. 2 п. 3 Порядку №100).

Відповідно до абз. 2 п. 3 Порядку №100, при обчисленні середньої заробітної плати для оплати за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки, крім зазначених вище виплат, до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. 

Таким чином, до розрахунку середньої на час відпустки потрапить сума нарахованої допомоги, а кількість днів тимчасової непрацездатності включатиметься до загальної кількості днів в розрахунковому періоді. Але до розрахунку потрібно віднести тільки ту частину лікарняних, яка відноситься до розрахункового періоду, тобто потратить до розрахунку допомога, нарахована за 11 к.днів у липні 2021 р., оскільки вона відноситься до місяця (липня), за який нарахована, а не залишається в місяці нарахування.

Ось якщо б роботодавець спочатку виплатив відпускні за три дні до її початку, а лікарняний листок розрахував після початку відпустки (23.08.2021 р.), то потрібно було б провести перерахунок відпускних, доплатити податки та перерахувати працівнику належну донараховану суму відпускних.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»