• Посилання скопійовано

Неправомірна виплата компенсації

Які санкції чекають на підприємство, яке виплатило компенсацію за невикористані дні відпустки без звільнення працівника за його проханням?

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки, за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівнику щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Тобто, працівник в обов’язковому порядку має відгуляти належні йому 24 календарні дні, а за решту - отримати грошову компенсацію.

Аналогічна думка міститься у листі Мінсоцполітики від 19.01.2017 р. №132/0/101-17/284.

Отже, якщо роботодавцем порушено ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки та замінено праців-нику основну щорічну відпустку компенсацією без звільнення, навіть за його бажанням, і при цьому працівник продовжує працювати, то неправомірна виплата компенсації є порушенням законодавства про працю, за що передбачена:

  • фінансова відповідальність за порушення інших вимог трудового законодавства – накладається на роботодавця у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП). У 2021 р. розмір МЗП становить 6000,00 грн. Звертаємо увагу, що такий штраф накладається не по кожному працівнику, а за порушення вцілому.

Зазначений штраф накладає Мінпраці на підставі акту про виявлення під час перевірки роботодавця ознак порушення законодавства про працю, але не пізніше ніж через три роки з дня вчинення правопорушення. При чому строк порушення відлічується з дати остан-ньої неправомірної виплати компенсації.

  • адміністративна відповідальність – накладається на посадових осіб підприємства або на роботодавця-підприємця у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1700 грн) (ч. 1 ст. 41 КпАП). За повторне порушення штраф від 100 до 300 НМДГ (від 1700 до 5100 грн).

Справи про притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності розглядає суд (ст. 221 КпАП). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»