• Посилання скопійовано

Врахування відпускних, нарахованих за попередній місяць, в розрахунок відпускних

Працівник йде у відпустку в серпні 2021 року. Розрахунковий період з серпня 2020 року по липень 2021 р. З 01 серпня 2020 року працівник теж був у відпустці. Відпускні нарахували і виплатили у липні 2020 р. (за три дні до початку відпустки). Чи включати суму відпускних 2020 року до розрахунку відпускних у 2021 році?

Відповідно до ст. 74 КЗпП, громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки із збереженням на їх період місця роботи (посади) і заробітної плати.

Згідно з пп. 2.2.12 Інструкції №5, оплатою за невідпрацьований час є оплата, а також суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових)  відпусток та додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством, входить до фонду додаткової заробітної плати.

Отже, в цілях оподаткування відпускні є заробітною платою. А суми нарахованої заробітної плати враховуються у тому місяці, за який вони нараховані та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі (абз. 2 п. 3 Порядку №100). 

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки, крім зазначених вище виплат, до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (абз. 4 п. 3 Порядку №100).

Таким чином, відпускні, що нараховані у липні 2020 р. за серпень 2020 р., відносяться до серпня 2020 р., тобто до місяця, за який вони нараховані, які включатимуться при розрахунку відпускних у серпні 2021 р., оскільки цей місяць входить у розрахунковий період. Ще одним підтвердженням віднесення нарахованих серпневих відпускних у липні 2020 р. в розрахунок відпускних в серпні 2021 р. є те, що попередні відпускні були відображені в таблиці 6 Звіту з ЄСВ у липні 2020 р., з зазначенням в табличній частині в графі 11 "Місяць та рік, за який проведено нарахування" - "08.2020", відповідно і сума нарахованого та сплаченого ЄСВ з суми відпускних була віднесена до серпня 2020 р.

Отже, невключення попередньої суми відпускних у розрахунок середньої призведе до її заниження, в результаті буде недоплата відпускних працівнику та податків до бюджету, що, своєю чергою, призведе до штрафів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»