• Посилання скопійовано

Робота неповнолітніх в кафе офіціантами

ФОП прийняв на роботу неповнолітнього працівника (15 років, з дозволу батьків) на посаду офіціанта. Чи дозволено законодавством приймання коштів цим офіціантом за алкогольні напої від відвідувачів (готівкою або через термінал) за столом відвідувачів кафе)?

Праця неповнолітніх врегульована законодавством про працю неповнолітніх осіб, які не досягли 18 років. У трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. 

Згідно зі ст. 188 КЗпП, приймати на роботу можна осіб, які досягли 16 років. За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років.

Неповнолітніх працівників не можна залучати до робіт передбачених ст. 190 КЗпП.

Неповнолітні працівники мають право:

на скорочену тривалість робочого часу (ст. 193 КЗпП): у віці 15—16 років (для учнів віком 14—15, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП);

щорічні відпустки повної тривалості у перший рік роботи, яка надається за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації. Такі відпустки надаються у зручний для них час (ст. 195 КЗпП).

на виплату заробітної плати за скороченої тривалості щоденної роботи в такому ж розмірі, як працівникам відповідної категорії за повної тривалості щоденної роботи (ст. 194 КЗпП).

Дуже часто неповнолітні під час канікул підпрацьовують офіціантами, але потрібно зважати на таке:

1. така особа повинна мати медичну книжку, як і решта працівників кафе;

2. особі до 18 років заборонено продавати алкоголь та цигарки, на підставі вимог ст. 15-3 Закону №481/95.

3. з ними заборонено укладати договори про повну матеріальну відповідальність (ч. 1 ст. 135-1 КЗпП);

4. така особа може притягатися до матеріальної відповідальності на загальних підставах, у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку (ст. 132 КЗпП).

Таким чином, вважаємо, що неповнолітній працівник не має права приймати готівкові та безготівкові розрахунки від відвідувачів кафе за алкогольні напої. Такий працівник може лише приймати замовлення, допомогти вибирати страви та подавати готові страви, вносити замовлення до програми, прибирати та сервірувати столи. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»