• Посилання скопійовано

Чи оплачувати первинний лікарняний, якщо працівник продовжує хворіти?

Місце прописки працівника в одному районі м. Києва, а перебував у лікарні в іншому районі м. Києва. Чи потрібно такий листок погоджувати з головним лікарем? Якщо працівник продовжує хворіти, надав первинний листок, чи може підприємство оплачувати такий лікарняний та подавати заяву-розрахунок до Фонду, не чекаючи на наступні лікарняні?

Відповідно до п. 1.9 Інструкції №455 особам, у яких тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання і роботи (під час відрядження, санаторно-курортного лікування, відпустки тощо), листок непрацездатності (довідка) видається за місцем їх тимчасового перебування з дозволу головного лікаря лікувально-профілактичного закладу на число днів непрацездатності. Окрім зазначених випадків, лікарняний листок може бути  відкритий поза місцем прописки у разі самостійного вибору фізособою лікаря та підписаної з ним декларації на лікування.

При стаціонарному лікуванні поза постійним місцем проживання у тому числі й з інших адміністративних районів міста, листок непрацездатності видається з дозволу головного лікаря, засвідчується його підписом і печаткою лікувально-профілактичного закладу на число днів, необхідних для лікування (п. 1.10 Інструкції №455).

Отже, якщо лікарняний листок відкритий поза місцем реєстрації, то у графі "Видачу листка непрацездатності дозволяю:/Підпис головного лікаря", повинні стояти підпис головного лікаря та кругла печатка лікувально-профілактичного закладу. 

Згідно з п. 2.1 Інструкції №455, у разі захворювання чи травми листок непрацездатності видається на весь період тимчасової непрацездатності, до її відновлення або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК).

Допомога по тимчасовій непрацездатності призначається на підставі лікарняного листка та фінансується Фондом після отримання від роботодавця відповідної заяви-розрахунку.

При оформленні заяви-розрахунку, за якою Фонд фінансує лікарняні, роботодавець повинен вказати ті листки непрацездатності, на підставі яких необхідно здійснити виплату матеріального забезпечення. 

Фонд у своєму роз’ясненні зазначає, що включення до заяви-розрахунку лише первинного лікарняного листка без зазначення листків непрацездатності, які були видані як продовження первинного, та за якими призначено допомогу від Фонду, є порушенням порядку використання страхових коштів.

При цьому, кожен листок непрацездатності вважається окремою підставою для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності незалежно від того, є він первинним, чи виданим як продовження первинного. 

Отже, під час оформлення заяви-розрахунку роботодавець має вносити дані за кожним з листків непрацездатності працівника, які підтверджують страховий випадок, в окремі рядки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»