• Посилання скопійовано

Право батька на додаткову відпустку на дітей

На підприємстві 31.05.2021р. звільнився працівник (батько трьох дітей). Чи мав він право на компенсацію додаткової відпустки при звільненні у зв’язку з прийняттям Закону №1401? Як чоловікам, які мають двох і більше дітей, підверджувати право на таку відпустку?

Законом №1401 внесено зміни до ст. 182-1 КЗпП та ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки, які передбачають надання додаткової відпустки одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Отже, додаткова відпустка надаватиметься одному із батьків дітей віком до 15 років: або батькові або матері. Тобто батько дітей матиме право на таку відпустку, якщо від її отримання відмовиться мати дітей. Крім того, такою відпусткою батько дитини може скористатися під час народження другої дитини та дружина якого не виходить на роботу, а йде у відпустку для догляду за дитиною до 3х (6-ти) років.

Батькові, щоб довести своє право на отримання додаткової відпустки, окрім свідоцтв про народження дітей, потрібно буде надати роботодавцеві підтверджуючий документ (довідку) про те, що мати дітей не скористалася цим правом за своїм місцем роботи.

Зазначимо, що така відпустка надається за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Працівник може використати її у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини. Під час звільнення дні невикостаної додаткової відпустки підлягають компенсації за ст. 24 Закону про відпустки.

Таким чином, якщо працівник, який є батьком 3-х дітей до 15 років, перед звільненням надав підтверджуючі документи про те, що мати дітей в календарному році не скористалася правом на додаткову відпустку (або не отримала компенсацією за неї при звільненні), то роботодавець при звільненні такого працівника мав виплатити йому компенсацію. Якщо документи працівником надані не були, то ніякої компенсації роботодавець виплачувати неповинен.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»