• Посилання скопійовано

Не нарахували та не заплатили за договором ЦПХ у 2019 році: як виправити помилку?

У листопаді 2019 р. з фізособою був заключений договір ЦПХ. Жодних нарахувань і виплат за ним не зроблено, у звітності не відображено. Прийшов запит із ДПС про те, що дана ФО здійснювала міжнародне перевезення від імені підприємства, проте у звітності жодних даних не відображено. Як правильно виправити цю помилку?

Із запитання випливає, що фізособа надавала підприємству послуги з разового перевезення на власному автомобілі за договором ЦПХ. В зв’язку з цим, бухгалтер мав провести нарахуваня виплат за договорами ЦПХ та оподаткувати їх ПДФО (18%), військовим збором (1,5%) і ЄСВ (22%).

Виплачену винагороду фізособі та утриманні з неї ПДФО та ВЗ потрібно було відобразити в діючому на той час щомісячному Звіті з ЄСВ за листопад 2019 р. та у формі №1ДФ за ІV квартал 2019 р. Оскільки вчасно не нарахували та не виплатили винагороду, не сплатили податки та не подали звітність, дану помилку потрібно виправляти.

У місяці виявлення помилки (в червні 2021 р.) провести нарахування винагороди за листопад 2019 р., утримати ПДФО та ВЗ, нарахувати ЄСВ, перерахувати податки до бюджету, та перерахувати суму винагороди (за мінусом податків) фізособі за надані послуги.   

Такі виплати потрібно відобразити в діючій на сьогодні формі - в квартальній об’єднаній звітності. Форма звітності формується з типом "Уточнюючий" на момент виправлення помилки (в червні 2021 р.), але за період ІV квартал 2019 р. із зазначенням в Додатку 1 номера місяця у кварталі "2" (листопад 2019 р.). В табличній частині додатку  відображається винагорода та нарахована на неї сума ЄСВ з кодом категорії ЗО "26". А в графі 10 "місяць та рік, за який проведено нарахування" зазначається "112019". 

Нараховану та виплачену винагороду (графи 3а та 3) фізособі та утриманні з неї ПДФО (графи 4а та 4) та ВЗ (графи 5а та 5) за ознакою доходу "102" відображають у Додатку 4ДФ квартальної звітності з типом "Уточнюючий" з номером місяця у кварталі "2" (листопад 2019 р.) та в графі 10 - ознаку "0" - рядок на введення. 

Крім того, потрібно перевірити, чи був відображений цей договір ЦПХ у таблиці 5 Звіту з ЄСВ за листопад 2019 р. Якщо виявиться, що цього не було зроблено, то потрібно також заповнити та подати Додаток 5 квартальної звітності з типом “Уточнюючий” за той місяць, в якому було укладено та завершено ЦПД із фізособою з заначенням дати закінчення договору в графі 10, а в графі 7 вказати категорію особи "3". 

Оскільки помилка стосується періоду, коли не діяв карантинний мораторій на штрафні санкції, підприємству доведеться сплатити штрафи за несвоєчасне подання звітності та несвоєчасну сплату податків до бюджету.

 

Штраф за подання звітності не в повному обсязі

Відповідно до пп. 119.1 ПКУ, за неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, із недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань та/або до зміни платника податків накладається штраф у розмірі:

  • за перше порушення протягом року – 1020 грн;
  • за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення – 2040 грн.

 

Штраф за несплату ПДФО та ВЗ

За ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків накладається штраф згідно з пп. 127.1 ПКУ у розмірі:

  • 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету; 
  • 50% зазначеної суми — при повторному вчиненні правопорушення протягом 1095 днів; 
  • 75% зазначеної суми — при вчиненні аналогічного правопорушення протягом 1095 днів утретє і більше.

Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, чинної на день виплати, нарахування.

 

Штраф за несплату ЄСВ

Штраф у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ накладається за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення (ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ).

За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум (п. 6 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Крім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ, до посадових осіб підприємств, установ застосовують адміністративний штрафи згідно зі ст. 165-1 КпАП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»