• Посилання скопійовано

Чи може продавець працювати за договором ЦПХ?

ФОП на ІІ групі ЄП займається роздрібною торгівлею в магазині непродовольчими товарами (книги, канцтовари, насіння). Чи можна на 3-5 днів взяти продавця за ЦПД? Чи не є це порушенням трудового законодавства, і якщо так, то які штрафи загрожують ФОПу? Які є ще варіанти оформити людину на роботу на 3-5 днів?

Зазначимо, що роботодавець за договором ЦПХ платить винагороду за результат, а не за процес праці, без прив'язки до дат та часу. Тобто працівник за договором ЦПХ працює в зручний для нього час, самостійно організовує процес роботи, сам виконує її та відповідає за неї. Результат визначається після закінчення роботи, з обов'язковим оформленням актів виконаних робіт/наданих послуг. 

А оскільки магазин має встановлений режим роботи, то продавець не може не дотримуватися режиму його роботи й самостійно організувати свою роботу в зручний для себе час. До того ж не варто забувати про матеріальну відповідальність таких працівників, адже вони мають справу не лише з товаром, а й із грішми.

Щодо цього Держпраці в Хмельницькій області наводить судову практику, яка доводить, що продавці не можуть працювати за договорами ЦПХ та зазначає, що основною ознакою, яка відрізняє трудові відносини є те, що трудове законодавство регулює процес трудової діяльності, її організації, а за цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається поза його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату. На відміну від працівника, виконавець не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує і виконує свою роботу.

Тому продавець може працювати лише за трудовим договором. А у випадку, що розглядається, коли потрібно прийняти працівника на 3-5 днів, доречно оформити строковий трудовий договір (ст. 23 КЗпП) із зазначенням строку, на який приймається праціник на роботу. Крім того, працівник пише заяву про прийняття на роботу із зазначенням строку, а роботодавець видає наказ. При оформленні прадавця на роботу потрібно подати до податкової повідомлення про прийняття на роботу та показати такого працівника у Додатку 5 зарплатної звітності, але не тільки про початок трудових відносин, а й про закінчення.

Звільнення продавця настає після закінчення обумовленого терміну в договорі на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП «Закінчення строку трудового договору». Писати заяву на звільнення працівнику не потрібно. Останнім днем роботи буде останній день строкового договору. 

Що стосується оплати, то вона проводиться пропорційно відпрацьованому часу, з неї утримується ПДФО та ВЗ, та на неї нараховується ЄСВ.

Якщо проявити необачність та оформити з продавцем договір ЦПД, то при перевірці такий договір визнають трудовим на накладуть штраф за абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП як за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору та до фізичної особи - підприємця другої групи, який використовує найману працю та є платниками єдиного податку, застосують попередження. При повторному порушенні протягом двох років з дня виявлення порушення - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

А от адміністративного штрафу ФОПу вже не уникнути. Відповідно до ч. 3 ст. 41 КпАП до фізичної особи - підприємця буде застосований штраф у розмірі від 500 до 1000 НМДГ (8500 грн - 17000 грн). При повторному порушенні протягом року - від 1000 - 2000 НМДГ (17000 грн - 34000). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»