• Посилання скопійовано

Прийняття на посаду бухгалтера без відповідної освіти

Чи має право ТОВ прийняти на посаду бухгалтера - фізособу з педагогічним дипломом? Чи не заборонено це законодавством? Чим не є це порушенням?

Щоб вирішити кадрову ситуацію, що передбачається на підприємстві, потрібно звернутися до діючого на сьогодні Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності»), затвердженого наказом Мінпраці та соцполітики від 29.12.04 р. №336.

Відповідно до п. 11 розділу "Загальні положення" Довідника №336 особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов'язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії. 

Крім того, Довідник №366 служить основою для розроблення посадових інструкцій   працівникам, які закріплюють їх обов'язки, права та відповідальність (п. 4 "а" розділу "Загальні положення" Довідника №366). Посадові інструкції складаються для працівників усіх посад, що зазначені в штатному розписі.

Тож, слід перевірити, що зазначено в посадовій інструкції бухгалтера, на яку планується прийняти працівника: якщо вимоги щодо освіти зазначені у бухгалтера про наявність повної загальної середньої освіти та відповідна підготовка на підприємстві, то працівника можна прийняти, а якщо вища освіта відповідної спеціалізації, то ні (бо має бути саме економічна освіта, а не педагогічна).

Таким чином, особа, яка не має відповідної освіти або стажу роботи, установлених кваліфікаційними вимогами, але має достатній практичний досвід та успішно виконує у повному обсязі покладені на неї завдання та обов’язки, проходить відповідне навчання чи спеціальні курси підвищення кваліфікації може, як виняток, бути призначена на відповідну вакантну посаду за рекомендацією атестаційної комісії.

Для того, щоб уникнути в подальшому непорозумінь при перевірці, радимо, при розробці посадової інструкції конкретно для такого працівника (з педагогічною освітою) по займаній посаді бухгалтера у Розділі "Кваліфікаційні вимоги" наступним абзацем вказати, наприклад: "Якщо освіта та/або стаж роботи особи не відповідають кваліфікаційним вимо-гам, передбаченим (із зазначенням пункту) цієї посадової інструкції, але особа має практичний досвід від двох років та успішно виконує в повному обсязі покладені на неї обов’язки, то вона, як виняток, може бути залишена на займаній посаді або призначена на відповідну посаду за рекомендацією атестаційної комісії".

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»