• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація: витрати на зарплату

Витрати неприбуткової організації за рік більші від доходів (зарплата за грудень виплачена в січні наступного року). Як відобразити фінансовий результат бухгалтерськими проведеннями?

Згідно із ст. 4 Закону про бухоблік, серед принципів бухобліку є принцип нарахування та відповідності доходів і витрат, за яким для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. Своєю чергою, доходи й витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.   

Тобто суть принципу полягає в тому, що результати операцій визнаються тоді, коли вони відбуваються, а не коли отримуються, та наводяться у фінансових звітах тих періодів, до яких вони належать.

Витрати визнають витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов’язати з доходом певного періоду, відображаються в складі витрат того звітного періоду, у якому вони були здійснені (п. 7 П(С)БО 16).

Зокрема, щодо цільових надходжень (цільового фінансування) слід орієнтуватися на П(С)БО 15. Отримані цільові надходження згідно з п. 17 П(С)БО 15 визнаються доходом у тих звітних періодах, у яких були зазнані витрати, пов’язані з виконанням умов такого фінансування. 

Тобто доходи неприбуткових організацій визнаються щомісячно, на рівні понесених витрат (витрачання коштів цільового фінансування).

Таким чином, якщо зарплата за грудень 2020 року виплачена в січні наступного року, то понесені витрати на оплату праці визнаються витратами грудня 2020 року. Відповідно, якщо була така ситуація у грудні 2019, тобто виплату проведено за грудень 2019 р. у січні 2020 р., то такі витрати відносяться до витрат 2019 року. Так і нарахування зарплати включається до того року в якому вона нарахована.

Облік зарплати:

  • Дт 311 Кт 48 - отримано цільове фінансування;
  • Дт 92 (811) Кт 661 — нараховано заробітну плату;
  • Дт 661 Кт 6411 — утримано з заробітної плати суму ПДФО;
  • Дт 661 Кт 6421 — утримано з заробітної плати суму ВЗ;
  • Дт 92 (821) Кт 651 — нараховано ЄСВ на суму заробітної плати;
  • Дт 661 Кт 311 — виплачено заробітну плату на картки працівників;
  • Дт 6411 Кт 311 — сплачено ПДФО;
  • Дт 6421 Кт 311 — сплачено військовий збір;
  • Дт 651 Кт 311 — сплачено ЄСВ.

Наприкінці звітного періоду визнається дохід у сумі використаного цільового фінансування: Дт 48 Кт 718. Сума доходу дорівнює сумі нарахованої зарплати та ЄСВ – суми проведель Дт 92 (811) Кт 661 та Дт 92 (821) Кт 651.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»