• Посилання скопійовано

Робочий час зовнішнього сумісника на комунальному підприємстві

У КП працює зовнішній сумісник на посаді організатора культурно-дозвілевої діяльності, з відпрацюванням половини норми робочого часу (місячна норма робочого часу на лютий місяць 2021р. становить 96 годин). За основним місцем роботи працівник працює вчителем музичного та образотворчого мистецтва в школі і її тарифікаційне навантаження складає 14 годин. А також працює в іншій школі за сумісництвом з щотижневим навантаженням - 9 годин. Як розрахувати дозволену кількість робочого часу зовнішньому суміснику на посаді організатора культурно-дозвілевої діяльності у КП?

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладання трудового договору на одному або одночасно на кількох підприємствах (ст. 21 КЗпП та Постанова №245). Це дає змогу працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом. При цьому таких договорів може бути кілька, тобто працювати за сумісництвом можна не на одному підприємстві.

Згідно з п. 1 Положення №43, сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

На практиці є таке поняття, як зовнішнє сумісництво та внутрішнє сумісництво. Щодо сумісництва, якщо робота виконується на іншому підприємстві чи в суб’єкта підприємництва - це зовнішнє сумісництво. Робота за сумісництвом здійснює у вільний від основної роботи час. 

Також прямої заборони виконувати трудові обов’язки одночасно в одні й ті ж години за місцями роботи за сумісництвом чинне законодавство не містить.

Тривалість роботи за сумістицтвом у державних закладах освіти не може перевищувати 4 години на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. 

На сьогодні немає якогось єдиного нормативно-правового акту, який би запроваджував обмеження на сумісництво на підприємствах усіх форм власності. Адже Постанова №245 запроваджує обмеження на сумісництво тільки для працівників державних підприємств. І перше з них, як зазначено вище, — це те, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. А загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. 

Отже, зазначене обмеження стосується працівників державних і комунальних підприємств, установ та організацій, тобто вона не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день. 

Статтею 50 КЗпП визначено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 51 КЗпП, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших). Регулювання робочого часу педагогічних працівників має свою істотну специфіку.

Відповідно до ст. 25 Закону "Про загальну середню освіту" норма годин на тарифну ставку педагогічного працівника становить 18 навчальних годин на тиждень. Оплата роботи здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження.

Педагогічне навантаження - це час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу. Окрім цього навантаження, яке становить 18 годин на тиждень за тарифною ставкою, викладач здійснює також інші види педагогічної діяльності: класне керівництво, перевірка зошитів, завідування навчальними кабінетами, підготовка до занять тощо. Робочий час, який витрачається на виконання цієї роботи, жодними документами не внормовано.

Отже, законодавством встановлено мінімально гарантований обсяг педагогічного навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу – 18 годин, з урахуванням якого керівник навчального закладу та відповідний орган управління освітою зобов’язані здійснювати розподіл педагогічного навантаження.

Таким чином, якщо у КП працює зовнішній сумісник на посаді організатора культурно-дозвільної діяльності, з відпрацюванням половини норми робочого часу, тобто 43 години (місячна норма робочого часу на лютий місяць 2021 р. становить 96 годин), який має основне місце роботи вчителем музичного та образотворчого мистецтва в школі - навантаження складає 14 годин і має ще одне місце роботи за сумісництво в іншій школі з щотижневим навантаженням 9 годин (це виходить 3 дні робочий час становить по 1 год 50 хв. та 2 дні робочий час становить по 1 год. 45 хв), то виходить, що за посадою у КП працівник у лютому відпрацював по 2 год. 15 хв (43 год : 20 р.д. лютого) щодня. Тобто, працівник за двома місцями за сумісництвом має щодня відпрацьованих по 4 години на день, що не перевищує законодавством встановленої норми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»