• Посилання скопійовано

Звільнення у відпустці для догляду за дитиною: що з компенсацією?

Продавця прийнято 11.09.2019 р., у лютому 2020 р. була відпустка, у квітні - без збереження зарплати. З 03.08.2020 р.-27.12.2020 р. – декретна відпустка (126 + 14 днів). З 28.12.2020 р. відпустка для догляду за дитиною. Звільняється з 01.03.2021р. Які місяці включити до розрахунку, якщо у лютому надійшли кошти за продовжений лікарняний?

Відповідно до п. 3 Порядку №100, при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток та виплати компенсації за невикористані дні відпустки, зокрема, до фактичного заробітку включаються: допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

До тимчасової непрацездатності відноситься як хвороба, так й відпустка по вагітності та пологах. Саме тому сума декретних буде включатися до складу доходів для нарахування компенсації.

Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку не враховується до стажу, що дає право на компенсацію днів відпустки. А ось відпустка без збереження заробітної плати та лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами, навпаки, включається до стажу, що дає право на таку компенсацію (ст. 82 КЗпП та ст. 9 Закону № 504). 

При цьому з розрахункового періоду виключають:

  • дні відпустки для догляду за дитиною до 3 років;
  • святкові та неробочі дні;
  • відпустку без збереження заробітної плати. 

Згідно з п. 2 Порядку №100, обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки. 

Таким чином, розрахунковим періодом в даному випадку буде березень 2020 р.- лютий 2021 р. Із розрахункового періоду слід виключити час, протягом якого працівниця знаходилася у відпустці без збереження зарплати (квітень - 30 к.д.) та час відпустки по догляду за дитиною до трьох років (починаючи з 28.12.2021 р. по 28.02.2021 р.). Звертаємо увагу, що при виключенні днів відпустки без збереження зарплати, потрібно буде повернути один святковий день (19 квітня - Пасха), щоб його двічі не відняти, бо цей день вже включений в 11 святкових та неробочих.

При цьому, виплата за лютий 2021 р. включатиметься до розрахункового періоду, оскільки в ньому надійшли кошти від Фонду та буде проведена виплата їх працівниці, а також тому, що лютий є місяцем який входить до розрахункового періоду.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»