• Посилання скопійовано

Оплата праці, якщо місяць відпрацьовано не повністю

Якщо працівник, якому встановлений оклад, відпрацював місяць не повністю, то основну зарплату розраховуємо пропорційно відпрацьованому часу: виходячи з кількості робочих днів у такому місяці чи годин? Чи вважатиметься порушенням законодавства, якщо розрахунок проведено в годинах, і які штрафи можуть бути застосовані?

Як зазначено у запитанні, що у листі Держпраці від 27.05.2019 р. №4340/4/4.1-ДП-19 та листі Мінсоцполітики від 15.04.2019 р. №553/0/206-19 зроблено висновок: якщо працівник, якому встановлений оклад відпрацював місяць не повністю, то основну зарплату розраховуємо пропорційно відпрацьованому часу, а саме виходячи з кількості робочих днів у такому місяці. А у підприємства передбачено нарахування зарплати в такому випадку, пропорційно годинам, а не дням, як консультують Держпраці та Мінсоцполітики. Давайте розберемося.

Відповідно до ст. 1 Закону про оплату праці, заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Статтею 97 КЗпП встановлено, що оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці.

При укладенні трудового договору з працівником обумовлюється, за якою формою (системою) буде здійснюватися оплата його праці. Зокрема, якщо встановлюється погодинна система оплати праці, то зазначається, яка норма праці встановлюється: годинна або місячна, відповідно до чого буде провадитись оплата — за відпрацьовану годину або за місяць.

При погодинній оплаті праці розмір заробітної плати працівників залежить від тарифної ставки (окладу) та кількості відпрацьованого часу, тобто передбачає визначення розміру основної заробітної плати на підставі кількості відпрацьованого робочого часу та кваліфікації працівника.

При погодинній формі оплати праці заробітна плата визначається або за годинною тарифною ставкою, або за кількістю відпрацьованих робочих днів та денними тарифними ставками, або за місячними посадовими окладами.

При цьому посадовий оклад — це, як правило, норма оплати праці за місяць керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців.

Отже, у кожному конкретному випадку повинна застосовуватися саме та форма оплати праці, яка найбільше відповідатиме організаційно-технічним умовам виробництва і тим самим сприятиме поліпшенню результатів трудової діяльності.

Якщо працівником виконано повну місячну норму праці, то йому мають нарахувати оклад, якщо працівником відпрацьовано неповний місяць чи не виконано норму праці, то оклад нараховується пропорційно виконаній нормі праці (часу).

Тобто, якщо працівником, якому встановлено посадовий оклад (місячну тарифну ставку), відпрацьовано не повну місячну норму праці (через хворобу, відпустку тощо), то заробітну плату необхідно розраховувати пропорційно відпрацьованому часу, а саме виходячи з відпрацьованих днів. 

Не так давно Мінсоцполітики у листі від 27.12.2017 р. №2993/0/101-17 зазначало, що якщо працівник, який працює за окладом, не повністю відпрацював місяць через запізнення на роботу на декілька годин, то у такому випадку оплата відпрацьованих годин у цей день провадиться виходячи із розрахованого годинного заробітку працівника.

Про це ми писали тут.

Така розбіжність в розрахунку оплати праці можлива лише при 5-ти денному та 6-ти денному робочому тижні з різною кількістю годин роботи за день. У разі, якщо на підприємстві встановлений  5-ти денний робочий тиждень  з однаковою кількістю робочих годин (наприклад, 8 годин), то у результаті вийде одна й таж сума нарахованої зарплати незалежно від того, години чи дні брали участь у розрахунку.

Таким чином, якщо на підприємстві застосовується розрахунок у годинах за неповністю відпрацьований місяць працівником і це призводить до зменшення його оплати праці, то вважаємо, що тут вбачатиметься порушення щодо виплати заробітної плати в неповному обсязі, яке тягне за собою відповідальність згідно з абз. 4 п. 2 ст. 265 КЗпП, тобто 3 розміри мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення. З січня 2021 р. розмір штрафу: 18 000 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»